Afrički glas iz Vatikana: “Svjetska crkva razmišlja drugačije od zemalja njemačkog govornog područja”

Tockazarez.hr

03.05.2023

Afrički glas iz Vatikana: “Svjetska crkva razmišlja drugačije od zemalja njemačkog govornog područja”

Envato

“Svjetska Crkva misli drugačije i ne doživljava vjeru onako kako se trenutno zna čuti u zemljama njemačkog govornog područja”, tvrdi kurijski nadbiskup Fortunatus Nwachukwu.

Nigerijski kurijski nadbiskup Nwachukwu primjećuje ozbiljne razlike između afričkih i europskih katolika. “Svjetska crkva razmišlja drugačije i ne doživljava vjeru onako kako se trenutno čuje iz zemalja njemačkog govornog područja”, prenosi tiskovna agencija Kathpress riječi nadbiskupa Nwachukwua.

Vatikanski diplomat je najavio da će Afrička crkva na Svjetskoj sinodi u Rimu jasno i pouzdano iznositi svoje stavove. Uvjeren je da bi ovdje trebalo biti govora o „osluškivanju Božjeg glasa, a ne onih najglasnijih u koncertu mnogih“.

S obzirom na aktualne crkvene rasprave na njemačkom govornom području, Nwachukwu je rekao da nisu odlučujuće strukture i pastoralni planovi nego živo svjedočanstvo kršćanske vjere: “Europi bi bilo dobro prisjetiti se svjedočanstava svojih prvih misionara koji su mojoj afričkoj domovini donijeli dar vjere.”

Europi je potrebna promjena perspektive

Starom kontinentu je iz afričkog kuta gledanja prije svega potrebna promjena perspektive. Crkva ne treba izmišljati nešto novo nego samo njegovati ono što se već pokazalo dobrim u prošlosti. “Nekada je Europa donosila vjeru na afrički kontinent, ali danas bi joj Afrika mogla vratiti živu i pravu vjeru”, izjavio je nadbiskup.

Nedavno je papa Franjo imenovao 62-godišnjeg Afrikanaca tajnikom vatikanskog odbora za evangelizaciju. Nekadašnji promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima u Ženevi i jedan od najistaknutijih afričkih glasova u Vatikanu sada je odgovoran za onaj dio vatikanske administracije koji se brine za misije u Africi, Aziji i Oceaniji te skrbi o novonastalim crkvenim područjima. (KNA)