Impressum

U našemu društvu primjetna je sve snažnija polarizacija koja se očituje kako u svakodnevnici tako i u politici i vjerskim zajednicama. Porastom različitih oblika populizma te bizarnih manifestacija katoličanstva u javnom prostoru naša se vjera banalizira i pretvara u društveno i političko oružje. Stvaraju se antagonizmi, svi koji drugačije misle, a pogotovo marginalizirane skupine društva, isključuju se. Time se slabi ionako krhka društvena kohezija i destabilizira cijelo društvo. Paradoksalno, ta destabilizacija često se vrši u ime neke imaginarne ljubavi prema Hrvatskoj.

Srećom, ima ljudi koji još uvijek vjeruju da naša zemlja može biti uzorna zemlja, okrenuta napretku, dobrome životu i solidarnosti. Ovi ljudi, koji su zapravo tiha većina, nalaze se u iznenađujuće puno zajednica i pokreta, kako unutar crkve tako i izvan nje. Svima nama zajednička je želja da se u hrvatskom javnom prostoru može argumentirano razgovarati i da će svaka osoba, čiji stavovi ne iskazuju isključivost ili govor mržnje, biti ravnopravni sudionik dijaloga.

Stoga okupljeni oko portala tockazarez.hr želimo progovoriti o aktualnim društvenim i političkim pitanjima iz perspektive solidarnosti i zajedničkog doma kojega dijelimo s pripadnicima raznih religijskih i drugih svjetonazora, pripadnicima raznih manjinskih identiteta i socijalno depriviranim građanima.

Imenom ovoga portala – tockazarez – želimo ukazati da se važna pitanja današnjice mogu rješavati jedino kroz neprestani dijalog.

Teolozi, vjerski službenici i religiolozi mogu svojim znanjem, iskustvom, predanošću i angažmanom značajno doprinijeti zajedničkom dobru. Želja nam je kroz analize, kritičke osvrte, intervjue i reportaže poticati rast i sazrijevanje kako vjerskih zajednica tako i hrvatskog društva u cjelini.

Uredništvo portala:Lana Bobić, Greta Grakalić Rački, Zoran Grozdanov, Srećko Koralija, Ino Mamić, Marko Medved, Dalibor Milas, Stipe Odak, Branko Sekulić, Mario Trifunović

Ugodno vam čitanje!