Baconschi: “Solidarnost s Ukrajinom nema alternative.”

Tockazarez.hr

15.03.2023

Baconschi: “Solidarnost s Ukrajinom nema alternative.”

Envato

U ratu u Ukrajini mora se jasno razlikovati između napadača i napadnutoga, a solidarnost s Ukrajinom, koja je žrtva, nema alternative, izjavio je rumunjski pravoslavni teolog, političar i diplomat Teodor Baconschi, objavio je u utorak 14. ožujka Kathpress.

Baconschi je od 2009. do 2012. bio rumunjski ministar vanjskih poslova, a prije toga je obnašao dužnost veleposlanika pri Svetoj Stolici. U vrijeme njegova diplomatskog mandata u Vatikanu, sveti papa Ivan Pavao II. posjetio je Rumunjsku, što je bio prvi papin posjet nekoj pravoslavnoj zemlji.

Predstavljajući knjigu koju je na rumunjskom jeziku objavio zajedno s Alexandruom Gussijem, u kojoj je riječ o sekularnoj Europi, pohvali ukrajinskom junaštvu i „kraju ruskog imperija”, Baconschi je u Beču održao predavanje pod naslovom „Geopolitička drama postkomunističkog pravoslavlja. Od ponovnog otkrića slobode do povratka tiraniji”.

Umjesto „defetističkog pacifizma”, Baconschi poziva na političko-teološki osjetljivo razlučivanje. Uz Ukrajinu, pozvao je i na solidarnost s Gruzijom.

Baconschi smatra da se pravoslavlje nalazi u dubokoj krizi.

„Pravoslavna je crkva sada podijeljena na više dijelova”, rekao je, govoreći o „zapadnom polu” oko Ekumenske carigradske patrijarhije i „moskovskom polu”, koji se prema njegovim riječima temelji na ponovno otkrivenom ruskom imperijalizmu, povezanom s ruskim mitom o „trećem Rimu”. Smatra da bi u tim okolnostima Rumunjska pravoslavna crkva trebala preuzeti ulogu mosta.

Polarizacija u pravoslavlju mora se prevladati, uslijed višestrukih izazova 21. stoljeća potreban je pojačan unutarpravoslavni dijalog, smatra rumunjski pravoslavni teolog i političar, uvjeren kako se pravoslavlje mora osloboditi svakog oblika nacionalizma pod utjecajem Crkve koji pokazuje duboku krizu identiteta.

Baconschi drži da će iskustvo dijaspore imati središnju ulogu u obnovi pravoslavlja i da bi stoga svaki budući pravoslavni episkop trebao odraditi „praksu u dijaspori”. „’Škola dijaspore’ od velike je važnosti za pastoralnu praksu u Rumunjskoj”, rekao je.

Baconschi poziva i na „reevangelizaciju Europe”, ne u smislu „kršćanske države koja idealizira prošlost”, nego u smislu „vrijednosne politike unutar postmaterijalističke demokracije”. U tom pogledu, društveno-etična podloga za Europu može biti samo kršćanska, naglasio je.

Baconschi je govorio o „fatalnoj provincijalizaciji Europske unije” koja je, kako tvrdi, povezana s tim što je Europa zaboravila „kršćansku abecedu” i mora birati između reevangelizacije i „izvjesnosti vlastitog izumiranja”.