“Blagoslovljena” raketa pogodila katedralu u Odesi: otvoreno pismo patrijarhu Kirilu

Tockazarez.hr

25.07.2023

“Blagoslovljena” raketa pogodila katedralu u Odesi: otvoreno pismo patrijarhu Kirilu

picture alliance / ASSOCIATED PRESS | Jae C. Hong

Fotografije teško oštećene katedrale Spasa i Preobraženja u Odesi obilaze svijet. Poglavar pravoslavne crkve u Odesi napisao je otvoreno pismo moskovskom patrijarhu Kirilu.

Arhiepiskop Artsyzska i vikar Odese Viktor oštro je kritizirao moskovskog patrijarha Kirila nakon ruskog napada na ovaj grad na Crnom moru. “Kada sam danas nakon završetka policijskog sata stigao u katedralu Spasa i Preobraženja u Odesi i vidio da je ruska raketa, koju ste Vi “blagoslovili”, pala direktno na glavni oltar i Presveto, shvatio sam da mi s Vama više nemamo ništa zajedničko”, piše pravoslavni klerik u otvorenom pismu objavljenom u nedjelju na Telegram kanalu samostana sv. Ilije. “Zbog vlastitih ambicija izgubili ste Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, ali i ostale crkve u zemljama “Svete Rusije”!”

Napominjemo da je katedrala Spasa i Preobraženja teško oštećena u ruskom raketnom napadu na Odesu. Ova sakralna građevina dio je svjetske baštine UNESCO-a. U ovom je napadu jedna osoba ubijena, a 22 su ranjene. Moskva iz nekog razloga odbija prihvatiti odgovornost za napad na crkvu. Katedralu je vjerojatno pogodila ukrajinska protuzračna raketa, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Poziv na mir

U svom otvorenom pismu arhiepiskop Viktor naglašava prošlogodišnju odluku Ukrajinske pravoslavne crkve da se odvoji od Moskovske patrijaršije. Također kritizira “rat na suverenom teritoriju ukrajinske države”. “Na moje veliko razočaranje, na posljednjem susretu domaćih episkopa u Moskvi niste niti jednom riječju rekli da ovaj Kainov rat treba prekinuti. Zaustavite ovo ubijanje i uništavanje mirnih gradova i sela!”, apelira Viktor. U nedjelju su vjernici slavili misu ispred oštećene katedrale.

Katolički biskup Odese i Simferopola Stanislaw Szyrokoradiuk požalio se na situaciju u gradu. “Ovaj užasni rat i ova mržnja bez razloga je đavolski rat. Ovo totalno uništenje, ove ruševine i sve ove laži, apsolutne laži… Sve su ovo đavolska posla”, rekao je biskup za kölnski “Domradio”. “Molite za nas, jer potrebna nam je Božja pomoć”.

Poznata i kao Katedrala Spasa i Preobraženja, najveća pravoslavna crkva u Odesi potječe iz 1794. Po Staljinom nalogu uništena je 1936. Godine 1999. započeli su radovi velike obnove. Katedralu je posvetio ruski patrijarh Kiril godine 2010.

katholisch.de