Bog prašta, ali Vatikan ne: aktivisti osuđeni zbog oštećenja imovine

Tockazarez.hr

15.06.2023

Bog prašta, ali Vatikan ne: aktivisti osuđeni zbog oštećenja imovine

AP Photo/Alessandra Tarantino

Aktivisti “Posljednje generacije” uvjetno su osuđeni zbog oštećenja imovine. Osuđenici su se prošle godine zalijepili za postolje svjetski poznate skulpture Laokonta u Vatikanskim muzejima.

Sud u Vatikanu osudio je aktiviste “Posljednje generacije” na uvjetnu kaznu zbog oštećenja imovine. 25-godišnja studentica umjetnosti i 62-godišnji njegovatelj zalijepili su se za postolje svjetski poznate skulpture Laokont u Vatikanskim muzejima u kolovozu prošle godine. Predsjedavajući sudac Giuseppe Pignatone u ponedjeljak je u Vatikanu dvoje aktivista osudio na devet mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 1500 eura. Budući da je riječ o uvjetnoj osudi, kazna se neće izvršiti ukoliko prijestupnici u roku od pet godina ne počine novo kazneno djelo.

Klimatski aktivisti također moraju platiti Državi Vatikan naknadu štete u iznosu od 28 148 eura. Treća aktivistica koja je snimala akciju svojim smartphoneom kažnjena je sa 120 eura zato što se nije pridržavala uputa prisutnih policajaca.

Troje optuženih nije se ni pojavilo na izricanju presude. Tijekom prethodnog saslušanja na sudu krajem svibnja studentica i njegovatelj više su puta uvjeravali suce da nisu namjeravali oštetiti oko 2000 godina staru mramornu umjetninu koja prikazuje agoniju antičkog lika Laokonta. Ovaj prizor iz grčke mitologije prikazan je u II. pjevanju Vergilijeve Eneide i u glasovitoj skulpturi, tzv. Laokoontovoj skupini (danas u Vatikanskim muzejima), koju su polovicom I. st. pr. Kr. izradila tri rodska kipara: Hagezandar, Polidor i Atenodor.

Prema izvješću vatikanskog restauratora, postolje, za koje su se zalijepili aktivisti, potječe iz 19. stoljeća. Tužiteljstvo je pak tvrdilo da su aktivisti svjesno prihvatili rizik oštećenja umjetnine.

“Posljednja generacija” je u Italiji u posljednje vrijeme učestalo na naslovnicama. Tako su primjerice pozornost (ali i bijes) javnosti privukli vandalističkim napadom na fontanu Trevi u Rimu. Ministar kulture Gennaro Sangiuliano žurno poziva na donošenje zakona protiv eko-vandalizma.

KNA / Točka Zarez