Britanske ličnosti protiv ograničenja tradicionalne latinske mise

Tockazarez.hr

04.07.2024

Britanske ličnosti protiv ograničenja tradicionalne latinske mise

Foto: kna

Glasine su kružile da Vatikan želi ograničiti pretkoncilski oblik mise.

Istaknute britanske ličnosti iz svijeta politike, gospodarstva, umjetnosti i medija traže papu Franju da ne ograničava tzv. tridentinsku misu koja je poznata i po nazivima “pretkoncilska” ili “stara misa”. Ličnosti su o ovome pisali u otvorenom pismu koji je objavljen u utorak u londonskoj novini “The Times”. “Molimo Svetu Stolicu da razmisli još jednom o bilo kakvom ograničenju ovoj veličanstvenoj duhovnoj i kulturnoj baštini”, stoji u pismu. Među slavnima koji su potpisali su skladatelj Andrew Lloyd Webber, pisac poznate serije “Downton Abbey” Julian Fellowes, a među njima su i povjesničar Tom Holland i princeza Michaela od Kenta, članica kraljevske obitelji.

Pismo se nadovezuje na apel pisaca i umjetnika iz 1971. godine u londonskom Timesu. Među potpisnicama tada su bili spisateljica Agatha Christie, pisac Graham Greene i glazbenik Yehudi Menuhin. Već tada su neki bili zabrinuti zbog mogućih ograničenja i moguće zabrane starog obreda mise. Apel iz 1971. stigao je do tadašnjeg poglavara Katoličke crkve, pape Pavla VI. koji je tada potpisao dokument danas poznat kao “Agatha Christie Indult”. Taj je dokument otvorio biskupima Engleske i Walesa mogućnost da slave misu u svojoj pretkoncilskoj formi.

Reakcija na glasine o novim ograničenjima

Novo pismo u londonskom Timesu od 3. srpnja citira apel iz 1971., koji kaže da je tradicionalna latinska misa dio “univerzalne kulture” jer je “nadahnula niz neprocjenjivih postignuća u umjetnosti”, uključujući djela pjesnika, glazbenika , filozofa i slikara. Također je pismo reakcija na nedavne glasine o mogućim daljnjim ograničenjima starog obreda koji već neko vrijeme stvara kontroverze i podjele među klericima i vjernicima diljem svijeta, posebice u SAD-u i Francuskoj.

Tradicionalnim krugovima i blogovima već nekoliko tjedana kruže glasine da Vatikan želi dodatno ograničiti slavljenje tradicionalne stare latinske mise. Ta su se nagađanja pojačala nakon što je papa Franjo primio u audijenciju čelnika “Instituta Krista Kralja” Gillesa Wacha. Zavod slavi liturgiju u pretkoncilskom obliku.

Neki mediji, pozivajući se na predstavnike Kurije, objavili su postoji nacrt takvog dokumenta koji bi trebao dodatno ograničiti pretkoncilsku misu. Međutim, francuski dnevnik La Croix to je demantirao, pozivajući se na visoke dužnosnike Vatikana, koji su naglasili da takav dokument ipak ne postoji te da su glasine najvjerojatnije posljedica pogrešnih tumačenja rimskih odluka. Motu proprijem “Traditionis custodes” iz 2021. papa Franjo je ograničio slavlje takve liturgije. Svećenici koji su zaređeni nakon objave Motu proprija i žele slaviti prema misalu iz 1962. moraju podnijeti molbu dijecezanskom biskupu koji se mora konzultirati s Vatikanom prije davanja bilo kakvog dopuštenja.