Dominikanac: Katolička crkva je na dobrom putu da postane sekta

Tockazarez.hr

01.07.2023

Dominikanac: Katolička crkva je na dobrom putu da postane sekta

Foto: Canva

Dominikanac i svećenik Albert Seul zabrinut je zbog pola milijuna katolika koji su napustili Katoličku crkvu u Njemačkoj. Nedavno je u razgovoru objasnio da čak može i razumjeti one koji odlaze.

Dominikanac Albert Seul kritizirao je nesposobnost Katoličke crkve za reformu. “Na dobrom smo putu da postanemo sekta”, rekao je za SWR (četvrtak). “Ne vidim ni na koji način da je Crkva u svijetu voljna pokrenuti promjene.” Po njegovom mišljenju, ublažavanje celibata i primanje žena u svećenički red trebalo je uvesti već prije 30 godina.

S obzirom na masovni egzodus vjernika iz Katoličke crkve, redovnik je pozvao na otvorenost za kritičko propitivanje svega. Čak ima razumijevanja za ljude koji su napustili Katoličku crkvu, rekao je Reul za SWR. On može razumjeti sve one koji su otišli, pogotovo u svjetlu trenutne situacije u kojoj se nalazi Katolička crkva u svijetu. Tu prvenstveno misli na skandal zlostavljanja, ali nadalje i na situaciju u kölnskoj nadbiskupiji s kardinalom Woelkijem.

Rekordan broj onih koji su otišli iz Crkve bio je predvidiv, “ali ipak iznenađujući na ovoj razini”, kazao je dominikanac. Njemačka biskupska konferencija objavila je u srijedu statistiku za 2022. godinu. Prema njoj je Katoličku crkvu prošle godine napustilo ukupno 522.821 katolika. Reul je inače rektor hodočasničkog mjesta Klausen i svećenik u župnoj zajednici Salmtal u biskupiji Trier. I tamo primjećuje da se već godinama povećava broj onih koji odlaze iz Crkve. Prije svega, bili su to ljudi iz sredine društva koji više nisu htjeli imati nikakve veze s Crkvom. Među njima i mladi i stari, koji su nekoć još bili aktivni sudionici.

katholisch.de