Dvojica papa u Rimu

Tockazarez.hr

11.05.2023

Dvojica papa u Rimu

Vatican Media

Opća audijencija ove srijede (11. 5.) održana je na Trgu svetog Petra, gdje se papa Franjo susreo sa skupinama hodočasnika i vjernika iz Italije i cijeloga svijeta.

Općoj audijenciji nazočio je i Tawadros II., koptski pravoslavni patrijarh Aleksandrije, koji je na poziv pape Franje došao u Rim kako bi zajedno obilježili 50. obljetnicu povijesnog susreta svetog Pavla VI. i pape Shenoude III.

Na kraju opće audijencije, Sveti Otac i Njegova Svetost Tawadros II. izmolili su Očenaš i udijelili svoj blagoslov prisutnim vjernicima. Dvojica papa su se nakon audijencije uputila u odaje rimokatoličkog domaćina, gdje su nastavili svoj razgovor. Ovo inače nije njihov prvi susret: Tawadros II i Franjo susreli su se prvi put u Vatikanu 2013., a drugi put u Kairu 2017.

Dok Katolička i Koptska pravoslavna Crkva obilježavaju pedeset godina od prvog modernog susreta između svojih prethodnika, papa Franjo i pravoslavni patrijarh Tawadros II. napisali su i zajednički predgovor za novu knjigu, slaveći 50. obljetnicu povijesne „Zajedničke kristološke deklaracije“ koja nastavlja jačati veze između Katoličke i Koptske Crkve, izvještava Vatican News.

Ortodoksni Kopti čine većinu egipatskih kršćana. Podaci o broju pripadnika drevne Istočne crkve variraju između osam i dvanaest milijuna. Prema procjenama, Kopti čine 10-14% od ca. 109 milijuna stanovnika Egipta. Budući da 100 000 Kopta živi u Italiji, Tawadros II će u nedjelju s nekima od njih slaviti misu u Lateranskoj bazilici.

Vatican News / KNA