Isusovac Hans Zollner: Moralna odgovornost je neovisna o zastari

Tockazarez.hr

29.05.2023

Isusovac Hans Zollner: Moralna odgovornost je neovisna o zastari

Foto: KNA

Hans Zollner uputio je kritike na račun njemačkih biskupa, Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika i njezinog predsjednika.

Isusovac i stručnjak za zaštitu maloljetnika Hans Zollner kritizirao je rad Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika i njezinog predsjednika, američkog kardinala Seana O’Malleya. U razgovoru za njemačke novine “taz” (subotnje izdanje), uputio je i kritiku papi Franji: “Nažalost, on to nije postavio kao prioritet broj jedan svog pontifikata. Za njega su borba protiv siromaštva, migracija i ekologija glavni prioriteti”, rekao je Zollner za njemačke novine. Zlostavljanje je u njegovu pontifikatu igralo važnu ulogu, “ali ne i najvažniju”. Jako mu je žao zbog toga, zato što je to pitanje “s kojim će se svjetska Crkva baviti još mnogo godina i desetljeća”.

“On je vrlo vjerodostojan po pitanju empatije, topline i bliskosti s ljudima koji pate”, naglasio je Zollner. Papa je pokazao koliko mu je taj susret sa žrtvama zapravo bitan, što se moglo vidjeti u prethodnim danima kada su u Vatikanu bile žrtve zlostavljanja iz Münchena. Nadalje je papa Franjo uveo više zaoštravanja u pravnom području nego svi njegovi prethodnici zajedno.

Woelki, Marx i Heße

Vezano za njemačke biskupe, koji su optuženi za pogreške u suočavanju sa seksualnim nasiljem, Zollner je izrazio nerazumijevanje: “Iznenađen sam.” Međutim, treba imati na umu da je razina pravnih optužbi kod nadbiskupa Woelkija, Marxa i Heßea različita. “Čime se treba pozabaviti je moralna odgovornost, koja je naravno neovisna o zastari.”

Zollner se još jednom osvrnuo na svoju ostavku u Povjerenstvu za zaštitu maloljetnika. Pita se je li novi predsjednik Povjerenstva, kardinal Sean O’Malley, pravi za to mjesto. Potreban je netko tko ne bježi od sukoba, a “kardinal O’Malley to ne radi”, istaknuo je Zollner. On nadalje smatra da Papinsko povjerenstvo ne primjenjuje načela koja si je sama dala, a to su “odgovornost i transparentnost”, stoga je zahtijevao da Papa intervenira u slučaju da u komisiji “nešto pođe po zlu”.

KNA/tz