Jesu li tradicionalisti iskoristili prosvjede protiv korone?

Tockazarez.hr

12.05.2023

Jesu li tradicionalisti iskoristili prosvjede protiv korone?

Jacob Bentzinger / Unsplash

Manje i militantne skupine profitirale su od prosvjeda protiv vladinih mjera vezanih za koronavirus.

Katolici tradicionalisti imali su koristi od prosvjeda protiv državnih mjera vezanih za suzbijanje koronavirusa u Francuskoj. Iako su manjina unutar Katoličke crkve, demonstracije su manjim i militantnim skupinama dale veću pozornost zbog koje su one mogle ciljati na mlade ljude, objasnio je francuski politolog Yann Raison du Cleuziou u srijedu navečer u Parizu.

Raison du Cleuziou je znanstvenik i istraživač koji predaje na Sveučilištu u Bordeauxu, a ovih je dana bio jedan od govornika na panelu “Pandemija, sloboda, država. Prosvjedi protiv korone u Njemačkoj i Francuskoj između društvenih i duhovnih motiva”, kojeg su organizirali Njemački povijesni institut, pariški Goethe institut kao i Institut “Religija i politika” sa Sveučilišta u Münsteru.

Heroji otpora i kritični “stručnjaci”

Prema Raison du Cleuziou, konzervativni katolici su se tijekom prosvjeda okrenuli protiv tradicionalnih francuskih načela kao što je stroga odvojenost Crkve od države. Stoga su odbacili miješanje države u vjerska pitanja odnosno ograničavanje broja ljudi na misama. Ali njihove su kritike ujedno bile usmjerene i protiv francuskih biskupa koji su prihvatili državne mjere. “To je za tradicionaliste bila pretjerana poslušnost državi”, kaže Raison du Cleuziou. Sve u svemu, za njih su “vjerske vrijednosti bile važnije od zdravlja”.

Motivacija za prosvjede tako se neznatno razlikovala od motiva ezoteričnih skupina u Njemačkoj, kako je objasnila sociologinja Nadine Frei. Ona je prvenstveno analizirala demonstracije u jugozapadnoj Njemačkoj. Za razliku od konzervativnih katolika u Francuskoj, u tom je ezoteričnom miljeu došlo do izraženijeg romantiziranja prirode. Moć prirodnog (samo)liječenja stajala je nasuprot umjetnim rješenjima farmaceutske industrije; to i jest bio razlog velikog otpora prema cijepljenju.

Budući da Covid-19 za prosvjednike “nije pretjerano opasan virus”, zbog čega su i vladina ograničenja smatrali suvišnim, Nadine Frei je mišljenja da kod prosvjednika na demonstracijama nisu u prvom planu bili “egzistencijalni razlozi” nego više “pubertetsko shvaćanje slobode”. Zanimljivo je također bilo primijetiti da su protivnici mjera sebe smatrali “kritičnim stručnjacima” i “herojima otpora”.

katholisch.de/kna