Kakvu poruku će poslati papa Franjo Orbanu i mađarskim biskupima?

Tockazarez.hr

28.04.2023

Kakvu poruku će poslati papa Franjo Orbanu i mađarskim biskupima?

Papa Franjo ponovno iznenađuje. Ovog vikenda (28. do 30. travnja) po drugi put putuje u Budimpeštu, gdje ga čeka Viktor Orban, poznat po polarizaciji i restriktivnoj politici prema izbjeglicama.

Pitaju se kako je Mađarska uspjela nagovoriti papu Franju da ponovno dođe u Budimpeštu. No, nije sve nekakav misteriji diplomacije, pogotovo ako se sjetimo Svjetskog euharistijskog kongresa u 2021. godini. Tada je papa Franjo najavio da želi ponovno doći u Mađarsku – na nekoliko dana.

Od njegovih 13 putovanja Europom, 9 ih je bilo na istočnim i jugoistočnim rubovima EU. Posjetio je baltičke zemlje, Poljsku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku i Sjevernu Makedoniju, Cipar i Grčku, a sada je na redu Mađarska. Svojim putovanjima Franjo pokazuje da radije ide “na rubove” nego u centre moći i da ne bježi od propovijedanja svoje vizije Crkve u zemljama u kojima je kler još uvijek sklon starom razmišljanju. A općepoznato je da biskupi u tom dijelu Europe nisu previše otvoreni za nova društvena i crkvena zbivanja.

Primjer takvog jednog biskupa je nadbiskup Esztergoma-Budimpešte i primas Mađarske, kardinal Peter Erdö. Njega smatraju inače predstavnikom konzervativne istočnoeuropske varijante katolicizma. Ni on ni Andras Veres, predsjednik Mađarske biskupske konferencije, nisu kritizirali Orbanovu restriktivnu politiku prema izbjeglicama, a postoje sličnosti i na drugim područjima. Orban daje veliku financijsku potporu Crkvi, a biskupi podržavaju manje-više njegovu politiku, posebice onu prema obiteljima. O čemu je riječ? Roditelji s troje ili više djece dobivaju značajne potpore i oslobođenja od poreza, a model je toliko atraktivan da se mnogi vraćaju u Mađarsku. Jedan drugi konsenzus između vlade i biskupa postoji pored ostalog u politici prema seksualnim manjinama.

Za sad je otvoreno pitanje, kakve poruke će papa Franjo uputiti Orbanu i mađarskim biskupima. Budući da će se susresti s izbjeglicama, vjerojatne su poruke za prihvaćanje izbjeglica. No, neizvjesno je hoće li Franjo išta reći u obranu pluralizma i protiv autokratske politike.

mt