Kardinal Kasper: Laici trebaju preuzeti vodstvo u Crkvi

Tockazarez.hr

11.05.2024

Kardinal Kasper: Laici trebaju preuzeti vodstvo u Crkvi

Foto: KNA

“Podijeljena i polarizirana Crkva više odbija nego što poziva.”

Dugogodišnji kardinal Rimske kurije Walter Kasper zalaže se za to da laici preuzmu vodstvo u Katoličkoj crkvi. Jedna od najhitnijih zadaća episkopata i klera je “naviještati evanđelje u skladu s potrebama vremena”, rekao je za internetski portal “Communio”.

“Danas, kao i u apostolska vremena, trebamo povjeriti mnoge druge zadaće vodstva đakonima ili kvalificiranim laicima, ženama i muškarcima”, dodao je Kasper. Osvrnuo se i na Djela apostolska koja također govore o izboru đakona u ranoj kršćanskoj zajednici. “Podijeljena i polarizirana Crkva više odbija nego što poziva”, istaknuo je dalje bivši predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana. “Samo jednodušno svjedočenje i prakticiranje ljubavi, zauzimanje za siromašne i one na rubu i protiv očigledne nepravde, rata i nasilja, mogu dati novu vjerodostojnost našoj poruci Božje ljubavi i milosrđa.”

U razgovoru za “Communio” se Kasper također žalio na trenutnu atmosferu u Crkvi. Aktualna crkvena kriza iznimno je složena i ima različite uzroke: “Skandal sa zlostavljanjem jedan je, ali ne i jedini razlog. Također nije dovoljno uprijeti prstom u ‘zli svijet’ i sekularizaciju naših zapadnih društava.” Kršćani bi trebali pred sobom držati samokritično ogledalo i pitati se “nije li kriza prije svega znak našeg zaborava Krista”.

91-godišnji Kasper bio je biskup Rottenburg-Stuttgarta od 1989. do 1999. godine. Potom je imenovan u Vatikan, gdje je bio predsjednik Papinskog ekumenskog vijeća do 2010. godine, a prethodno je dugo vremena predavao teologiju u Münsteru i Tübingenu te je napisao nekoliko temeljnih teoloških djela. (mt)