Kardinal Marx: “Daleko smo od sinodalne Crkve”

Tockazarez.hr

21.03.2023

Kardinal Marx: “Daleko smo od sinodalne Crkve”

Foto: Erzbischöfliches Ordinariat München / Lennart Preiss

Nadbiskup Münchena i Freisinga, kardinal Reinhard Marx upozorava na vraćanje starim načinima razmišljanja u kojima isključivo biskup odlučuje o svemu.

Da je put do sinodalne Crkve iscrpljujući i nadasve težak kazao je kardinal Reinhard Marx na općoj skupštini Dijecezanskog vijeća katolika, najvišeg laičkog tijela u nadbiskupiji München. Marx je mislio na prethodne tri godine u kojima su njemački katolici i biskupi tražili odgovore na mnoga pitanja; što će biti s celibatom, koju će ulogu igrati žene u Crkvi ali i u samoj liturgiji? Hoće li se mijenjati službeni nauk po pitanju homoseksualnosti?

Ovaj “crkveni eksperiment” kako ga je jednom nazvao novinar Deutsche Welle-a Christoph Strack, pokazao je šaroliku sliku mišljenja koje sada treba uskladiti. Ipak je činjenica kako bi jedni ostali pri crno-bijeloj shemi stare crkvenosti, dok se drugi zalažu za brojne promjene. Marx je zato dao do znanja kako se Crkva ne bi trebala vratiti na stare načine razmišljanja i funkcioniranja. Mislio je tu prvenstveno na moć biskupa odnosno da biskupi važne odluke donose manje više sami.

Kardinal je pored ostalog kazao da je tzv. sinodalni odbor “razumno rješenje”. Taj bi odbor naime trebao pripremiti sinodalno vijeće kao stalno tijelo zajedničkog odlučivanja biskupa i njemačkih katolika na nacionalnoj razini. Ali je istodobno potrebno razmotriti kako zajedničko odlučivanje može i treba izgledati u biskupijama.

Podsjećamo da je iz Vatikana stigla kritika Crkvi u Njemačkoj glede planova oko sinodalnog vijeća. Postoji dakle određeni strah da bi se time uskratila moć biskupa i na koncu samoj biskupskoj konferenciji. Nameće se pitanje koliko je uopće moguća sinodalnost, dakle fokus na zajedničkom hodu i odlučivanju, ako već u startu nema povjerenja, a očito ni želje za podjelom moći.