Kardinal Sarah: “Nikakav koncil ili sinoda ne mogu uvesti ređenje žena”

Tockazarez.hr

07.07.2023

Kardinal Sarah: “Nikakav koncil ili sinoda ne mogu uvesti ređenje žena”

KNA

To što Katolička crkva pripušta samo muškarce u svećenički stalež – već desetljećima predmet je kritike. Unatoč autoritarnim riječima Ivana Pavla II., raspravlja se nastavlja. No, za kardinala Saraha nema govora o ređenju žena.

Umirovljeni kurijski kardinal Sarah potvrdio je još jednom nemogućnost pripuštanja žena svetom redu. U svom izlaganju pod naslovom “Radosni sluge evanđelja”, kardinal je u ponedjeljak u Meksiku naglasio da nijedan koncil, sinoda ili crkveni autoritet nemaju ovlast izmisliti ređenje žena, a da pritom ozbiljno ne naruše svećenički red i njegov sakramentalni identitet. Također nema govora ni o regionalnim iznimkama. Sastavni dio poklada vjere je da je Isus utemeljio sakrament svetog reda identično za cijelu Crkvu: “Za Isusa nema afričkog, germanskog, amazonskog ili europskog svećeništva.”

Sakrament svetog reda je božanski dar kojeg treba primiti, razumjeti i živjeti. “Crkva je oduvijek nastojala razumjeti i produbiti pravu i istinsku narav svećenika koji je svojim krštenjem pozvan biti drugi Krist pa čak i sam Krist, predstavljati ga i suobličavati se s njim te svojim ređenjem biti u Kristu usidren”, nastavlja Robert Sarah. Svećenik je za umirovljenog kardinala Božji čovjek “koji je danonoćno u Božjoj prisutnosti kako bi ga slavio i klanjao mu se”. Svećenik je “čovjek koji je žrtvovan kako bi se nastavila Kristova žrtva za otkupljenje svijeta”.

Papa Ivan Pavao II. je 1994. u apostolskom pismu “Ordinatio sacerdotalis” istaknuo da je od početka Crkve svećeničko ređenje bilo rezervirano isključivo za muškarce. Kako bi zaustavio raspravu o ređenju žena, Ivan Pavao II. je potvrdio da Crkva “nema ovlasti pripuštati žene svećeničkom redu te da se svi vjernici moraju toga pridržavati”.

No apostolsko pismo se očituje samo o svećeničkom ređenju. Pitanje ženskog đakonata je ostalo otvoreno. Papa Franjo je prije tri godine osnovao povjerenstvo koje će se baviti pitanjem pripuštanja žena đakonatu.

Prošle je godine Sinodalna skupština Sinodalnog puta u Njemačkoj pozvala njemačke biskupe da se u Rimu založe za primanje žena u đakonat. Njemački katolici su također mišljenja da bi ideja ređenja žena za sve službe u Crkvi trebala biti predmet rasprave u cijeloj Crkvi.

katholisch.de