Mirovna misija pape Franje ne smije završiti u Ukrajini

Tockazarez.hr

09.06.2023

Mirovna misija pape Franje ne smije završiti u Ukrajini

Envato, ilustracija

Inicijativu da se talijanski kardinal Matteo Zuppi pošalje u Ukrajinu mnogi ismijavaju, komentira sestra M. Gabriela Zinkl. Ona je mišljenja da upravo sada treba moliti za mirovnu misiju.

 

Rat u Ukrajini traje već 467 dana. Za tamošnje stanovništvo to znači da oni više od 15 mjeseci, više od 11 000 sati, žive u izvanrednom stanju, i to u strahu od svakog sljedećeg udara i napada te eventualnih vijesti o smrti članova obitelji i prijatelja.

Najgore je ono što su Ukrajinci osjetili već nebrojeno puta, a to je kada odjednom više ne možete doći do svojih voljenih; kada se danima, tjednima pa i čak mjesecima nitko ne javlja na telefon, a vi pojma nemate jesu li živi ili ne. Tada se dani pretvaraju u beskonačnu noć, u kojoj stalno raste ona mračna slutnja da je nekoga od bližnjih neprijateljski napad iznenada lišio života. To je ona doista tamna strana rata. Svatko tko je radio s izbjeglicama i prijateljima iz Ukrajine ili je pak u kontaktu s pogođenima zna o čemu govorim.

Situacija u Ukrajini se ne mijenja od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. veljače 2022. Od tada, još od aneksije Krima 2014., bilo je više mirovnih inicijativa i nastojanja da ne dođe do eskalacije. 467 dana je jako dug period u ratu, ali Ukrajina je “samo” jedno od gotovo tridesetak trenutnih ratišta u svijetu.

Što učiniti u ovoj zbrkanoj situaciji? Velik broj šefovi država i vlada te međunarodnih saveza zahtijeva mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije. Nijedan pokušaj do sada nije urodio plodom. Nedavno je Sveta Stolica poslala talijanskog kardinala Mattea Zuppija u Ukrajinu. Nije bilo malo onih koji su javno ismijali ovu inicijativu. Ako već Papa u Ukrajini maše zastavom mira, zašto sam ne dođe u Ukrajinu? Papa Franjo i njegovi savjetnici već su pokazali u svojim odnosima s Izraelom, Palestinom i drugima da su svladali umijeće više diplomacije.

No, ostaje nadati se (i poželjeti) da mirovna misija Svete Stolice neće završiti u Ukrajini, nego da će pronaći sugovornike i partnere i na drugoj strani. Za to vrijedi moliti, i to upravo sada.

Sestra dr. Maria Gabriela Zinkl (SMCB) je rođena u Regensburgu. Trenutno boravi u njemačkom hospiciju Sv. Karla u Jeruzalemu te djeluje kao pedagoginja i docentica za crkveno pravo.

katholisch.de