Moskva osudila svećenika zbog molitve za mir

Tockazarez.hr

15.05.2023

Moskva osudila svećenika zbog molitve za mir

Envato

U jednoj molitvi za rusku agresiju na Ukrajinu patrijarh Kiril je zamolio da im Bog podari pobjedu. Mlađi pravoslavni svećenik zamijenio je riječ “pobjeda” s “mir” i sada je njegovo svećeništvo u pitanju.

Ruska pravoslavna crkva želi raščiniti jednog svećenika zbog molitve za mir. Prema izvješćima lokalnih medija, moskovski crkveni sud izdao je preporuku da se svećenika Ioanna Kowala svede na laički stalež zato što se za vrijeme bogoslužja molio za mir umjesto za pobjedu. Da bi ova crkvena odluka bila konačna, službeno je mora potvrditi i pravoslavni patrijarh Kiril.

Rijetki se usude reći da je žrtvovanje kršćanstva na oltaru nacionalizma krivovjerje par excellence. Ova se ideologija već dvadesetak godina iščitava iz govora predsjednika Putina i patrijarha Kirila. Prvo je poslužila kao opravdanje za anektiranje Krima, a zatim i za agresiju na Ukrajinu. Kirilovo lažno učenje tvrdi da postoji transnacionalni “Sveti Rus” koji obuhvaća Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju te sve češće i Moldaviju, Kazahstan, etničke Ruse i sve one koji govore ruski. Zemlje “Svetog Rusa” imaju zajedničko političko (Moskva) i duhovno (Kijev) središte te zajednički jezik, zajedničku crkvu te zajedničkog vođu. Ruski vođa blisko surađuje s ruskim patrijarhom kako bi zajedno održali pravoslavnu duhovnost, moral i kulturu.

U tom duhu je i patrijarh Kiril prošle jeseni napisao molitvu za tzv. Sveti Rus. Kirilova molitva glasi: “Priteci u pomoć, Bože, svom narodu i svojom snagom daj nam pobjedu.” No pravoslavni svećenik Kowal je za vrijeme liturgije u moskovskoj četvrti Ljublino riječ “pobjeda” zamijenio riječju “mir”. Nakon pritužbe vjernika, Ruska pravoslavna crkva ga je početkom veljače suspendirala do okončanja službenog postupka.

Protojerej: “Odbijao je slijediti crkvene upute”

Zamjenik predsjednika crkvenog suda, protojerej Vladislav Zypin izjavio je za portal pravmir.ru da je Ioann Kowal svojevoljno izmijenio molitvu te na saslušanju odbio slijediti upute nadređenih crkvenih poglavara. Sud je stoga jednoglasno odlučio buntovnog svećenika odstraniti iz svećeničkog staleža.

Moskovska pravoslavna patrijaršija nedvosmisleno i aktivno podržava rat protiv Ukrajine. Patrijarh Kiril je jedan od najvažnijih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Velika Britanija, Češka, Litva, Kanada i Ukrajina uvele su sankcije poglavaru Ruske pravoslavne crkve zbog javnog agitiranja za nastavak rata. Prijedlog sankcija na razini EU protiv Kirila u lipnju 2022. nije prošao zbog otpora Viktora Orbana i Mađarske.