“Ne zatvarajte vanjske granice Europe onima koji traže zaštitu”

Tockazarez.hr

04.05.2023

“Ne zatvarajte vanjske granice Europe onima koji traže zaštitu”

Foto: Canva

Kršćanske crkve u Njemačkoj pozvale su na veću zaštitu izbjeglica.

Nikada nije rješenje zatvoriti europske vanjske granice onima koji traže zaštitu, stoji u zajedničkoj izjavi kršćanskih crkava, objavljenoj u srijedu za 48. interkulturalni tjedan u rujnu. Dio te inicijative su Njemačka biskupska konferencija (DBK), Evangelička crkva u Njemačkoj (EKD) i Grčka pravoslavna metropolija.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing, predsjednica vijeća Evangeličke crkve u Njemačkoj Annette Kurschus i predsjednik Pravoslavne biskupske konferencije u Njemačkoj mitropolit Augoustinos apelirali su na poštene procedure i pomoć ljudima u potrebi kako bi mogli ostvariti svoja prava. To uključuje dostojanstveno i sigurno stanovanje, posebno za one koji su najugroženiji. “Svi su oni pobjegli od siromaštva, nepravde, terora, nasilja i razaranja u svojim zemljama porijekla i ovise o našoj pomoći”, naglašeno je u izjavi. Nema izbjeglica prve i druge klase.

“Hvala vam na velikoj predanosti”

S pogledom na izbjeglice iz Ukrajine, predsjednica Kurschus, biskup Bätzing i metropolit Augoustinos ističu zahvalnosti i potporu općinama i građanima u Njemačkoj: “Zahvalni smo na velikoj solidarnosti i pomoći u civilnom društvu. Također smo zahvalni na velikom angažmanu gradova i općina.”

Ruski agresorski rat protiv Ukrajine dramatično pokazuje da je civilizacijsko postignuće mirnog suživota vrlo krhko. “Miran suživot nije nešto što se podrazumijeva”, kazali su predstavnici crkava, pogotovo ako se gleda na odnose među ljudima i nacijama, ali i na oblikovanje svakodnevnog društvenog života u kulturnoj raznolikosti.

Interkulturalni tjedan traje od 24. rujna do 1. listopada i glavna je tema “Novi prostori”. Inače se ova inicijativa uvijek održava krajem rujna i to još od 1975. godine, a podržavaju je crkve, općine, socijalne organizacije, sindikati, migrantske organizacije i druge vjerske zajednice. Nacionalni “Dan izbjeglica” (29. rujna) dio je Interkulturalnog tjedna.

 

mt/epd