Neće postat dekan fakulteta zato što Vatikan ne prihvaća njegova istraživanja o seksualnom moralu

Tockazarez.hr

28.06.2023

Neće postat dekan fakulteta zato što Vatikan ne prihvaća njegova istraživanja o seksualnom moralu

Foto: Canva

Martin Lintner je jedan od najpoznatijih moralnih teologa njemačkog govornog područja, ali njegovo istraživanje o seksualnom moralu nije dobro prihvaćeno u Vatikanu: nije mu dopušteno preuzeti dužnost dekana.

Moralni teolog Martin Lintner neće postati dekan Filozofsko-teološkog sveučilišta (PTH) u Brixenu. U ponedjeljak je sveučilište objavilo da je Vatikan odbio dati potrebni pristanak. “Dikasterij nadležan za kulturu i obrazovanje (bivša Kongregacija za odgoj) obavijestio je dijecezanskog biskupa dr. Ivu Musera da ova suglasnost neće biti izdana zbog objava prof. Lintnera o pitanjima katoličkog spolnog morala”, navode biskup Muser i aktualni dekan Alexander Notdurfter.

Odbijanje rimskog “Nihil obstat” ne utječe na dozvolu za podučavanje. U dogovoru s Lintnerom, biskup Muser, koji je ujedno i rektor sveučilišta, odustat će od žalbe na odluku dikasterija. Lintnera je za dekana izabralo sveučilišno vijeće za mandatno razdoblje od 1. rujna 2023. do 31. kolovoza 2025. godine. Dosadašnji dekan Notdurfter ostaje na dužnosti do novih izbora.

Katoličko-teološko udruženje u utorak je jasno protestiralo protiv te odluke i solidariziralo se s Lintnerom. Lintner je “vrlo cijenjen i renomirani kolega”, kazali su. “On je važan glas u profesionalnoj i javnoj raspravi, koji u svojim publikacijama o etici odnosa pokušava teološki i etički razviti seksualni moral na takav način da postane pozitivan, stvaran i plodonosan doprinos za ljude ovoga vremena.” Ta stajališta nisu marginalna u teološkoj etici i smatraju se konsenzusom.

Izražavanje nepovjerenja i kontrole

Udruženje fakulteta vidi odbijanje iz Vatikana kao izraz nepovjerenja i kontrole. “Uglavnom netransparentan postupak Nihil obstata proturječi sinodalnom duhu na koji se poziva papa Franjo. Suprotan je akademskoj slobodu i potkopava samoupravu katoličkim fakultetima.”

Južnotirolac Martin Lintner od 2011. redoviti je profesor moralne teologije i duhovne teologije na PTH Brixen. Svećenik je član Servitskog reda. Od 2011. do 2015. bio je potpredsjednik i predsjednik Europskog društva za katoličku teologiju, od 2014. do 2017. predsjednik Međunarodne mreže društava za katoličku teologiju, od 2017. do 2021. predsjednik Međunarodne udruge za moralnu teologiju i socijalnu etiku. U svojim istraživanjima bavi se ne samo seksualnim moralom nego i etikom životinja.

Slično nešto dogodilo se 2018. godine, kada su iz Vatikana prvotno odbili rektora PTH Sankt Georgen u Frankfurtu, isusovca Ansgara Wucherpfenniga. Zbog pozitivnog govora o homoseksualnosti i blagoslovu istospolnih parova, Wucherpfennig tada nije dobio potvrdu za treći mandat. Tek nakon intenzivne javne rasprave ovaj je isusovac iz Vatikana ipak dobio potvrdu za treći mandat.

katholisch.de/tockazarez.hr