Novi prefekt Dikasterija za nauk vjere otvoreno o aktualnim temama

Tockazarez.hr

06.07.2023

Novi prefekt Dikasterija za nauk vjere otvoreno o aktualnim temama

Foto: Arzobispado de La Plata

Novi prefekt Dikasterija za nauk vjere, nadbiskup Víctor Manuel Fernández jedan je od najvažnijih osoba u Vatikanu. Ali kako on ocjenjuje blagoslov istospolnih veza, ređenje žena ili reformske procese u Njemačkoj?

Puno se u medijima, pogotovo katoličkim, pisalo o novom prefektu najvažnijeg dikasterija u Vatikanu. Nadbiskup Víctor Manuel Fernández komentirao je njemački Sinodalni put za kojeg kaže da će “ova povijesna stvar” ostaviti nešto dobro, iako je potrebno izgladiti i precizirati stvari te pustiti ih da sazru. Fernández je otkrio za španjolski internetski portal Infovaicana, da se nije bavio pitanjima kao što su ređenje žena dok je bio nadbiskup La Plate. Kako sam kaže, u fokusu su mu bile duhovne i pastoralne teme, a manje strukturalna pitanja i ova aktualna o kojima se raspravlja diljem svijeta, ne samo u Njemačkoj.

Što se tiče blagoslova istospolnih parova, Fernández to načelno smatra mogućim. Ako se blagoslov dijeli tako da ne dođe do zabune sa sakramentom ženidbe, onda ga se može svakako analizirati i potvrditi. Ali pitanje blagoslova postaje sada pomalo i pitanje mudrosti, ne samo teologije. Treba, naime, pripaziti da se razlikuje što je sakrament, a što blagoslov. Fernández je nadalje afirmirao katolički nauk i pojasnio kako je brak samo moguć između muškarca i žene, jer tako može nastati novi ljudski život.

Dikasterij će voditi u skladu sa sinodalnošću koju promiče papa Franjo, a prije nego što donese odluku, morat će slušati, kazao je novi prefekt. Također će uzeti u obzir neke točke iz Papina pisma, koje je objavljeno zajedno s imenovanjem u subotu. U pismu je papa Franjo istaknuo, s obzirom na prakse iz neke davne i nedavne prošlosti, da “skladan rast štiti kršćansko učenje učinkovitije od bilo kojeg mehanizma kontrole”.

mt