Nuncij Eterović se protivi reformskim idejama njemačkih biskupa

Tockazarez.hr

13.06.2023

Nuncij Eterović se protivi reformskim idejama njemačkih biskupa

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Nuncij u Njemačkoj Nikola Eterović ponovno se usprotivio reformskim procesima njemačkih biskupa. Za mjesnog biskupa Helmuta Diesera to nije ništa novo niti iznenađujuće.

Bezbroj puta se Papin veleposlanik u Njemačkoj Nikola Eterović izjasnio kao protivnik “progresivnih ideja” njemačkih biskupa. Neki to prihvaćaju, a drugi kritiziraju.

Nedavno je Eterović na hodočašću u Aachenu ponovno iznio službeno stajalište Crkve o braku, homo- i transseksualnosti. Kazao je kako brisanje razlika među spolovima nije “zdrav način” i da čovjek “ne može manipulirati” svojom prirodom. Eterović nije stao samo na toj izjavi. Pored ostalog je istaknuo kako je brak u katoličkom nauku moguć samo između muškarca i žene kao doživotna zajednica. A svrha i smisao su služenje i rađanje djece.

Aachenski biskup Helmut Dieser nije ništa drugo ni očekivao. Dieser je inače jedan od onih biskupa koji su zastupali stav o daljnjem razvoju katoličkog nauka o spolnom moralu. Za njega su homoseksualna partnerstva “Božja volja”, a u jednom je intervjuu kazao kako nema “stopostotne binarnosti” te da se više ne može reći da postoje samo dva spola.

Za Katoličku novinsku agenciju (KNA) komentirao je Eterovićevu propovijed: “To smo i očekivali. Nuncij predstavlja i mora predstavljati službenu rimsku liniju, ali on to nije učinio agresivno.” Tome je dodao kako može zapravo sve potpisati što je Eterović rekao, “ali da mi na nekim mjestima uvijek kažemo koju rečenicu više – to je poanta prijepora. Može li se ono prethodno proširiti bez da se ugrozi ili dovodi u pitanje?”

Zaključio je kako su upravo to borbe oko koje se vode reformski procesi u Njemačkoj i da se time ne ugrožava ono što je nuncij rekao.

mt/tz/kna