Papa će se na Svjetskom danu mladih susresti i sa žrtvama zlostavljanja

Tockazarez.hr

20.07.2023

Papa će se na Svjetskom danu mladih susresti i sa žrtvama zlostavljanja

Vatican Media/Romano Siciliani

Pored svih onih formalnih susreta s mladima i s političarima u Lisabonu, papa Franjo će se susresti i sa žrtvama zlostavljanja. Ostaje otvoreno hoće li se papa Franjo ispričati zbog ovog zločina.

Franjo je izrazio želju da na Svjetskom danu mladih porazgovara i s onim mladima koji su pogođeni zlostavljanjem. Lisabonski nadbiskup i patrijarh Manuel Clemente je u četvrtak na konferenciji za medije istaknuo da će to biti “diskretan susret”. Kako bi se zaštitila privatnost pogođenih, vrijeme i mjesto susreta neće biti najavljeno unaprijed u medijima.

Ne zna se hoće li Papa na susretu izreći i koju riječ isprike zbog sustavnog zlostavljanja djece i mladih u Crkvi.

Sredinom veljače posebno povjerenstvo koje je osnovala Portugalska biskupska konferencija objavilo je izvješće istraživanja prema kojem je najmanje 4815 osoba bilo seksualno zlostavljano u crkvenom kontekstu između 1950. i 2022. Napadi su se uglavnom događali u katoličkim sjemeništima, domovima, školama ili sportskim objektima. Prosječna dob žrtava bila jedanaest godina, a u 77% slučajeva počinitelji su bili svećenici.

U Lisabonu će od 1. do 6. kolovoza biti održan Svjetski dan mladih, na kojem će sudjelovati nekoliko stotina tisuća mladih iz cijelog svijeta. Papa Franjo će se pridružiti ovom globalnom događaju od 2. kolovoza. Između ostalog, predviđene su mise na otvorenom s Papom te nekoliko njegovih susreta s mladima, kao što je primjerice susret sa studentima Katoličkog sveučilišta u Portugalu.

KNA