Papa Franjo će nazočiti Međunarodnom susretu o ljudskom bratstvu

Tockazarez.hr

24.05.2023

Papa Franjo će nazočiti Međunarodnom susretu o ljudskom bratstvu

Foto: Fondazione Fratelli tutti

Međunarodni susret o ljudskom bratstvu pod nazivom „Not Alone“ održat će se 10. lipnja 2023. na Trgu svetog Petra u nazočnosti pape Franje, ali i istovremeno na osam drugih trgova diljem svijeta.

Vatikanska zaklada Fratelli Tutti objavila je u utorak, 23. svibnja da će papa Franjo nazočiti Međunarodnom susretu o ljudskom bratstvu pod nazivom „Not Alone“, koji će se održati 10. lipnja 2023. s početkom u 16 sati na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Istovremeno će se događaj održati i na osam drugih trgova u gradovima diljem svijeta.

Osim Pape, na skupu na Trgu svetog Petra u Vatikanu sudjelovat će 30 nobelovaca i tisuće mladih iz cijeloga svijeta. Događaj organizira Zaklada Fratelli Tutti u suradnji s Bazilikom svetog Petra, Dikasterijem za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i Dikasterijem za komunikacije.

O inicijativi

Inicijativa, nadahnuta enciklikom Fratelli Tutti – navodi se u priopćenju same Zaklade – uključit će ljude iz cijelog svijeta kako bi zajedno promicali kulturu bratstva i mira te poticali osobnu predanost u izborima i praksama naknade štete, dijaloga i oprosta, prevladavanje usamljenosti i marginalizacije koje uskraćuju ljudsko dostojanstvo.

Događaju će prisustvovati međunarodna skupina mladih koji će se na kraju susreta uhvatiti za ruke i udružiti u golem zagrljaj unutar kolonade Trga svetog Petra, arhitektonskog simbola sveopćeg zagrljaja Crkve. Također će nazočiti i brojni predstavnici crkvenog i laičkog opredjeljenja, obitelji i udruge, kao i svi oni koji su danas prisiljeni živjeti na rubu društva: od najsiromašnijih i beskućnika do migranata, žrtava nasilja i trgovanja ljudima.

Osim toga, zahvaljujući Memorandumu o razumijevanju potpisanim s talijanskim Ministarstvom obrazovanja, na događaju će se predstaviti rad koji su posljednjih mjeseci provele talijanske škole na temu bratstva. Manifestacija je zamišljena kao proces i iskustvo u promicanju bratstva.

Predviđeni program susreta

Događaj će se 10. lipnja podijeliti u dva dijela: ujutro će se neke grupe sastati kako bi razmijenile iskustva zajedništva; te će o tim iskustvima ukratko izvijestiti poslijepodne.

Dobitnici Nobelove nagrade – koji su se pridružili inicijativi – sastat će se zajedno s vodećim osobama iz znanosti, kulture, prava i međunarodnih organizacija, kako bi sastavili dokument koji poziva na predanost ljudskom bratstvu. Dokument će biti uručen papi Franji na Trgu svetog Petra i zajedno sa Svetim Ocem svim ljudima u svijetu koji se osjećaju pozvanima graditi društveno prijateljstvo i novu paradigmu bratstva, pravde i mira. Poslijepodnevni događaj na Trgu svetog Petra započet će u 16 sati, a bit će otvoren za sve.

Vatican News