Papa Franjo dvojicu dijecezanskih biskupa imenovao pomoćnim biskupima

Tockazarez.hr

27.06.2023

Papa Franjo dvojicu dijecezanskih biskupa imenovao pomoćnim biskupima

Envato

Jedan francuski biskup je prije šest mjeseci uzeo pauzu kako bi spriječio burnout. Sada je i službeno jasno što će biti s njim: opet će biti pomoćni biskup, slično kao još jedan bivši dijecezanski biskup.

Papa Franjo je dvojicu francuskih dijecezanskih biskupa imenovao pomoćnim biskupima. Istovremeno s prihvaćanjem ostavki biskupa Neversa Thierryja Brac de la Perrièrea i biskupa Bloisa Jean-Pierrea Batuta, Vatikan je danas objavio da će obojica biti imenovani pomoćnim biskupima. Oba biskupa su već bili pomoćni biskupi u biskupiji u Lyonu prije nego što su preuzeli svoje dosadašnje biskupije.

Brac de la Perrière se sada ponovno vraća u Lyon, dok će Batut preuzeti ulogu pomoćnog biskupa u nadbiskupiji Toulouse. Ova vijest je reakcija na odluku biskupa Brac de la Perrièrea da prije šest mjeseci uzme šest mjeseci odmora od svega. Biskup je izjavio za medije da je bio na rubu sloma: “Potreban mi je odmor, mentalni oporavak te preispitivanje kako bih što bolje mogao vršiti svoju zadaću.” Slične razloge navodno je imao i biskup Batut, izvijestio je danas francuski list “La Croix”.

U pismu vjernicima svoje biskupije objavljenom u ponedjeljak, 64-godišnji Brac de la Perrière poručio je da se nakon dvadeset godina biskupske službe zaželio službe “koja ne bi bila toliko teška te s druge strane manje izložena oku javnosti”. Iz svoje biskupije odlazi s osjećajem “da nije učinio sve što je trebao i da je griješio”. Rođen je u Lyonu, gdje je od 2003. do 2011. bio pomoćni biskup, te je od 2011. na čelu biskupije Nevers u Burgundiji.

Za njih dvojicu nema umirovljenja

68-godišnji Batut je bio svećenik Pariške nadbiskupije te je 2008. imenovan pomoćnim biskupom. Početkom 2015. izabran je za biskupa Bloisa, sufragana Pariza. U pismu svojim vjernicima Batut je objasnio da je ostavka bila njegova želja. Nije naveo konkretan razlog zahtjeva za ostavkom, no, osim pozitivnih stvari svog biskupstva u Bloisu, podsjetio je i na poteškoće tijekom svog mandata: pandemija, razne napetosti, nesporazumi i neuspjesi, ali i vlastiti propusti. “Ispričavam se svima koje sam povrijedio svojim nemarom ili nespretnošću”.

Ni jedan ni drugi neće nositi naslove biskupa u miru svojih dosadašnjih biskupa, nego će biti prebačeni u naslovne biskupije. Budući da su njihove izvorne biskupije od biskupskog ređenja naknadno dodijeljene drugima, oni su sada dobili nove titularne biskupije: Senet za Brac de la Perrièrea i Maillezais za Batuta.

katholisch.de