Papa Franjo imenovao Jamesa Martina članom Svjetske sinode

Tockazarez.hr

08.07.2023

Papa Franjo imenovao Jamesa Martina članom Svjetske sinode

KNA/Francesco Pistilli

Američkog isusovca Jamesa Martina mnogi smatraju jednim od najistaknutijih zagovornika prava LGBTQ osoba u Katoličkoj crkvi. Papa Franjo imenovao je Martina članom Svjetske sinode.

Papa Franjo imenovao je američkog isusovca Jamesa Martina članom svjetske Biskupske sinode, koja će biti održana u listopadu u Rimu. To proizlazi iz popisa sudionika koji je Vatikan objavio u petak. Martina u SAD-u smatraju pionirom pastorala posvećenom pripadnicima seksualnih manjina. Isusovac je na Twitteru napisao kako je počašćen što ga je papa Franjo pozvao da bude član Sinode. “Radujem se osluškivati glas Duha Svetoga koji je prisutan u Božjem narodu.”

Papa je također imenovao nadbiskupe Chicaga i San Diega, kardinala Blasea Cupicha i kardinala Roberta McElroya, na Sinodu koja bi trebala razmatrati reforme Katoličke crkve u listopadu. Obojica se smatraju pristašama obnove Crkve. S druge strane, velika američka biskupska konferencija svoje je peteročlano izaslanstvo ispunila uglavnom konzervativnim predstavnicima, uključujući predsjednika biskupske konferencije nadbiskupa Timothyja Broglia i njujorškog kardinala Timothyja Dolana.

Dobro je napomenuti da će iz Hrvatske u ime HBK-a sudjelovati đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić i zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. U ime Biskupske konferencije BiH na Sinodi će sudjelovati banjalučki pomoćni biskup Marko Semren dok će Međunarodnu biskupsku konferenciju sv. Ćirila i Metoda predstavljati beogradski nadbiskup Ladislav Nemet.

kna / ika