Papa Franjo imenovao novog prefekta Dikasterija za nauk vjere: “Od tebe očekujem nešto sasvim drugačije”

Tockazarez.hr

01.07.2023

Papa Franjo imenovao novog prefekta Dikasterija za nauk vjere: “Od tebe očekujem nešto sasvim drugačije”

Twitter/@Tuchofernandez

“Dikasterij, kojim ćeš predsjedati, u nekim drugim vremenima koristio se nemoralnim metodama…”

Papa Franjo imenovao je monsinjora Victora Manuela Fernándeza, dosadašnjega nadbiskupa La Plate u Argentini, novim pročelnikom Dikasterija za nauk vjere te predsjednikom Papinskoga biblijskog povjerenstva i Međunarodnoga teološkog povjerenstva. Te će dužnosti preuzeti sredinom rujna ove godine.

Nadbiskup Fernández nasljeđuje kardinala Luisa Francisca Ladariju Ferrera, kojemu je Sveti Otac zahvalio za njegov rad u službi pročelnika dikasterija. Nadbiskup Fernández blizak je prijatelj i suradnik pape Franje, bivši je rektor Papinskog katoličkog sveučilišta u Argentini. U javnosti je prepoznat kao onaj koji Franji pomogao u pisanju “Amoris Laetitia”. Bio je član Papinskoga vijeća za kulturu i konzultor Zbora za katolički odgoj. U ovom je trenutku član Dikasterija za kulturu i obrazovanje.

Ima više od 300 objavljenih članaka i knjiga, od kojih su brojne prevedene na više jezika. Ti spisi pokazuju veliki biblijski temelj i stalno zauzimanje u dijalogu teologije s kulturom, evangelizatorskom poslanju, duhovnosti i društvenim temama.

“Nešto sasvim drugačije”

Franjo u svom pismu novom prefektu piše da u ovom Dikasteriju čezne “za nečim sasvim drugačijim”.

“Dikasterij, kojim ćeš predsjedati, u nekim drugim vremenima koristio se nemoralnim metodama. Bila su to vremena u kojima se, umjesto promicanja teološkog znanja, proganjalo zbog mogućih doktrinarnih pogrešaka. Ono što od tebe nedvojbeno očekujem je nešto sasvim drugačije…”

“Štoviše, poznato ti je da Crkva ‘treba rasti u svom tumačenju objavljene Riječi i u svom razumijevanju istine’ (Evangelii Gaudium), bez da se nameće jedan način izražavanja. Jer, ‘različiti pravci filozofskih, teoloških i pastoralnih promišljanja, ako se dopusti da ih Duh uskladi u poštovanju i ljubavi, također mogu učiniti da Crkva raste.’ Ovaj harmonični rast očuvat će kršćansku doktrinu učinkovitije od bilo kojeg mehanizma kontrole.”

Nagađa se da bi papa Franjo nadbiskupa Fernándeza na idućem konzistoriju mogao imenovati novim kardinalom.

Vatican News / Točka Zarez