Papa Franjo imenovao novog privatnog tajnika

Tockazarez.hr

18.07.2023

Papa Franjo imenovao novog privatnog tajnika

Vatican Media/Romano Siciliani

Papa Franjo će početkom kolovoza dobiti novog privatnog tajnika.

Novi stanovnik Vatikana nije samo Pontifexov sunarodnjak nego je prije desetak godina surađivao s Bergogliom kao tadašnjim nadbiskupom Buenos Airesa.

Kako je u ponedjeljak objavila ured nadbiskupije Buenos Aires, 40-godišnji svećenik Daniel Pellizon će početkom kolovoza u Vatikanu preuzeti svoju novu službu. Zanimljivo je da se Papa i njegov novi tajnik poznaju još iz Franjinih argentinskih dana.

Argentinac, koji je zaređen 2018. godine, posljednjih je nekoliko godina djelovao kao dušobrižnik. 2011. i 2012. pomagao je tadašnjem nadbiskupu Buenos Airesa i kasnijem papi posložiti osobni arhiv u nadbiskupiji.

Pellizon će idući mjesec zamijeniti urugvajskog svećenika Gonzala Aemiliusa (43), koji je pratio Franju od veljače 2020. Budući da posao Papinog privatnog tajnika nije službena zadaća, privatnik tajnik se službeno vodi kao zaposlenik Državnog tajništva Vatikana.

Poznato je da papa Franjo svako tri godine mijenja svoje privatne tajnike, čime daje do znanja Kuriji, ali i cijeloj Crkvi da ne namjerava ponoviti greške svojih prethodnika na Petrovoj stolici Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., čiji su dugogodišnji privatni tajnici Stanislaw Dsiwisz i Georg Gänswein na kraju postali toliko utjecajni da su pomislili kako su nezamjenjivi.