Papa Franjo: Katolici bi trebali pomoći u oblikovanju demokracije

Tockazarez.hr

08.07.2024

Papa Franjo: Katolici bi trebali pomoći u oblikovanju demokracije

Annett Klingner / Pixabay

“Svaki put kad je netko isključen, društvo u cjelini pati”.

Papa Franjo pozvao je katolike na aktivno oblikovanje demokracije. Na kraju 50. katoličkog socijalnog tjedna govorio je poglavar Katoličke crkve o temi “U srcu demokracije”. Istaknuo je kako je u Italiji demokratkski sustav sazrio nakon Drugog svjetskog rata zahvaljujući doprinosu katolika. “Možemo biti ponosni na ovu povijest”, naglasio je Papa. Stoga bi i oni koji su uključeni u Crkvu danas trebali preuzeti odgovornost da “izgrade nešto dobro u našem vremenu”, rekao je pred 1200 sudionika u kongresnom centru sjeveroistčnog talijanskog grada među kojima su bili oko 300 mladih i 80 biskupa.

Franjo je isto tako rekao da bi Crkva trebala uložiti više napora oko društvenog i političkog obrazovanja jer može osigurati mjesta za raspravu i dijalog, a time ujedno i promicati sinergije za opće dobro. Demokracija je po poglavaru Katoličke crkve u krizi, a razlozi su korupcija, neprava i socijalna isključenost.  “Svaki put kad je netko isključen, društvo u cjelini pati”, naglasio je.

Kršćanstvo je pridonijelo kulturnom i društvenom razvoju Europe, a sada bi načela katoličkog socijalnog nauka također mogla promicati dijalog između društva i političkih institucija, rekao je papa Franjo. Pored ostalog bi u politici trebalo prevladati polarizacije, zaključio je. Katolički socijalni tjedan otvorio je u srijedu predsjednik Sergio Mattarella govorom na temu demokracije. Papa Franjo je drugi papa nakon Ivana Pavla II. koji je sudjelovao na ovim susretima koji se održavaju od 1907. godine.