Papa Franjo: Zaštita klime se ne može više odgoditi

Tockazarez.hr

24.07.2023

Papa Franjo: Zaštita klime se ne može više odgoditi

KNA / Romano Siciliani i Cristian Gennari

“Čuvajmo naš zajednički dom!”, rekao je Papa na nedjeljnom Angelusu. Zamolio je čelnike da poduzmu konkretnije mjere kako bi zaštitili klimu.

S obzirom na trenutne ekstremne vremenske uvjete, papa Franjo pozvao je na poduzimanje konkretnih mjera u području zaštite klime. U Italiji i mnogim drugim zemljama poput Hrvatske ljudi su doživjeli ekstremne vremenske prilike. Neobične toplinske valove i razorne požare s jedne strane, te oluje i poplave s druge strane.

Zaštita klime ne može se više odgoditi, kazao je nakon nedjeljne podnevne molitve. U tom je kontekstu poglavar Katoličke crkve obnovio apel za veću zaštitu klime.

Od šefova država i vlada zatražio je da učine konkretnije mjere kako bi ograničili emisije. Ovo je hitan izazov koji se tiče svih i ne može se odgoditi. Čuvajmo naš zajednički dom, kazao je Papa. Kao primjer je naveo nedavnu poplavu u Južnoj Koreji s desecima smrtnih slučajeva.

Kao i svake nedjelje, Franjo je pozvao na zajedničku molitvu za mir, posebno za “dragu Ukrajinu, koja i dalje pati od smrti i razaranja – kao što se nažalost dogodilo te noći u Odesi”.