Desničari bijesni zbog katoličke LGBTQ konferencije koja ima podršku pape Franje

Tockazarez.hr

16.06.2023

Desničari bijesni zbog katoličke LGBTQ konferencije koja ima podršku pape Franje

Foto: Vatican Media

Papa je poslao “najljepše pozdrave” organizatorima i sudionicima katoličke LGBTQ konferencije “Outreach” u New Yorku.

Dok su desničari pokušavali spriječiti konferenciju koja će razmatrati LGBTQ teme na njujorškom sveučilištu Fordham, papa Franjo poslao je Jamesu Martinu i sudionicima pismo podrške.

Papa javno podupire Outreach, trodnevnu konferenciju od 16. do 18. lipnja. Na toj će se konferenciji raspravljati o različitim temama, počevši od toga kako Biblija govori o homoseksualnosti, kako se Katolička crkva treba odnositi prema transrodnim katolicima i kako odgajati LGBTQ djecu u vjeri.

Isusovac James Martin, jedan od organizatora konferencije Outreach, objavio je Papino pismo podrške. U tom pismu papa Franjo moli Martina da uputi “najljepše pozdrave” sudionicima susreta. “Svi ste vi koji radite na Outreach konferenciji u mojim molitvama i dobrim željama”, napisao je papa Franjo.

Originalni rukopis objavio je James Martin na svom Facebook profilu:

 

Papino pismo podrške dolazi nakon što je ne baš mali broj utjecajnih osoba desnog spektra izrazilo nezadovoljstvo i bijes zbog Outreach konferencije. Jedna je desničarska skupina pored ostalog lansirala online peticiju preko koje su htjeli spriječiti spomenutu konferenciju. Peticija je prikupila oko 92.000 potpisa, što ukazuje na sve veći broj onih koji bi najradije isključili LGBTQ katolike iz Crkve…

Uz Papino pismo, Outreach konferencija dobila je i javnu podršku njujorškog nadbiskupa, kardinala Timothya Dolana koji je također izrazio dobrodošlicu svim sudionicima.

Kultura susreta i dijaloga

Outreach je internetska stranica posvećena LGBTQ katolicima, a ujedno je i povezana s isusovačkim časopisom America.

Glavni govornici ovogodišnje konferencije su Tania Tetlow, predsjednica Fordhama, Marianne Duddy-Burke, izvršna direktorica katoličke LGBTQ udruge DignityUSA i Juan Carlos Cruz, Čileanac koji je preživio zlostavljanje i član Papinske komisije za zlostavljanje.

“Postoje mnoga istraživanja koja pokazuju da LGBTQ mladi, u usporedbi sa svojim heteroseksualnim vršnjacima, pate od daleko više mentalnih bolesti”, rekao je Ryan Di Corpo, glavni urednik Outreacha. “Konferencija kaže da Crkva mora biti, u terminologiji pape Franje, ‘poljska bolnica’ za tu vrstu očaja i odbacivanja koje ljudi doživljavaju.”

Nadalje je naglasio Papinu kulturu susreta koja poziva na aktivno slušanje ljudi. “Mislim da je konferencija na svoj mali način, prostor za taj susret”, zaključio je Di Corpo.

mt/ncr