Prva žena na funkciji dušobrižnika mladih u nadbiskupiji München

Tockazarez.hr

27.05.2023

Prva žena na funkciji dušobrižnika mladih u nadbiskupiji München

Foto: Canva

Funkcija koja je bila samo za svećenike, otvorena je sada za žene i muškarce u pastoralnim službama.

Johanna Gressung (30) prva je dijecezanska dušobrižnica za mlade u nadbiskupiji München i Freising. Kardinal Reinhard Marx uveo ju je u službu tijekom bogoslužja u srijedu. Služba koja je bila samo za svećenike, od sada je u Nadbiskupiji otvorena za žene i muškarce u pastoralnim službama. Gressung, koja službeno preuzima dužnost 1. lipnja, nasljeđuje Richarda Greula (45), koji je deset godina bio na toj funkciji. Ona u isto vrijeme postaje voditeljica Nadbiskupskog ureda za skrb o mladima i odjela za pastoral djece i mladih u Münchenu.

Njezina je želja “da mladima otvorimo prostore za otkrivanje sebe i svog poziva, prostore vjere i prostore u kojima briga za djecu i mlade ima svoje mjesto”. Gressung koja je inače iz Rheinland-Pfalza, završila je izobrazbu za pastoralnu službenicu u biskupiji Trier, a od 2021. stalna je državna predsjednica Katoličke zajednice mladih (KjG) u Bavarskoj. U ožujku je izabrana za duhovnu ravnateljicu Saveza njemačke katoličke mladeži (BDKJ) u Münchenu i Freisingu.

Kardinal Marx je na bogoslužju kazao: “Svjedoci smo velikog preokreta u Crkvi i društvu, ali nema preobrazbe bez spremnosti da se nešto ostavi iza sebe.” Nadalje je istaknuo kako dušobrižnik ili dušobrižnica “koji se ne daje, koji nije spreman darovati vrijeme i ljubav, nikada neće moći pastoralno dotaknuti drugu osobu”. Tome je nadodao: “Tko bi trebao biti svjedok nade, osobito u sadašnjim kriznim vremenima, ako ne mi?”

KNA