Sellmann: Iznenađenje bi bilo da broj odlazaka iz Crkve nije ovako visok

Tockazarez.hr

29.06.2023

Sellmann: Iznenađenje bi bilo da broj odlazaka iz Crkve nije ovako visok

Foto: Martin Steffen / KNA

Još se nije dogodilo da je ovoliko katolika napustilo Crkvu u Njemačkoj kao u godini 2022.

No, ovo ne predstavlja nikakvo iznenađenje za pastoralnog teologa Matthiasa Sellmanna: prije nego se Crkva posveti boljoj evangelizaciji, prvo se moraju eliminirati strukturni problemi.

Za bochumskog pastoralnog teologa Matthiasa Sellmana rekordan broj ljudi koji napuštaju Katoličku crkvu nije iznenađenje. “Bilo bi iznenađujuće da brojke nisu tako visoke”, rekao je Sellmann u srijedu za Katoličku novinsku agenciju (KNA). “Zbog seksualnog zlostavljanja te, prije svega, zataškavanja istog, Crkva kao organizacija munjevitom brzinom gubi povjerenje ljudi.” Prije rasprave o vjerskim sadržajima i načinu evangelizacije, ona prvo mora vratiti povjerenje.

Sellman je mišljenja da je Sinodalni put jako bitan po tom pitanju. “Njegov je cilj eliminirati strukturne smetnje.” Tek nakon što se odradi ovaj dio posla, vrijedi razmišljati o tome kako bi Crkva mogla današnjem svijetu govoriti o Bogu.

Teolog je situaciju s Katoličkom crkvom usporedio s tzv. Dizel-skandalom koji je prije nekoliko godina uzdrmao njemačku autoindustriju, a u kojem se pokazalo da je Volkswagen namještao rezultate testiranja svojih navodno ekološki podnošljivih vozila. “Ako nisam siguran da je auto siguran, onda proizvođač može raditi što god želi s upravljačem ili kontrolom pločom – ljudima neće pasti na um ući u taj auto.”

Podsjećamo, njemačke biskupije su u srijedu predstavile statističke podatke za prošlu godinu. Prema tim podacima, 522 821 osoba u Njemačkoj napustila je Katoličku crkvu.

KNA