Nastavlja se rad Sinodalnog puta, ali tko će sve platiti?

Tockazarez.hr

05.07.2023

Nastavlja se rad Sinodalnog puta, ali tko će sve platiti?

Foto: Synodaler Weg / Maximilian von Lachner

Još nije jasno kako će se financirati daljnji rad Sinodalnog puta, ali biskupi i predstavnici vjernika laika dogovorili su da će svakako nastaviti rad.

Prema tzv. Zajedničkoj konferenciji, tijelo Njemačke biskupske konferencije (DBK) i Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK), šest radnih skupina izradit će prijedloge koje je dao Sinodalni put. U obzir će se uzeti postojeće strukture, stoga neće biti potrebno stvoriti i postavljati nove. Glasnogovornica ZdK-a Britta Baas kazala je za portal katholisch.de, da će proces potrage za članovima radnih skupina osmisliti glavni tajnici ZdK-a i DBK-a.

Radne će skupine obraditi teme koje su ZdK i DBK zajednički donijeli u odlukama Sinodalnog puta. Radi se o već poznatim temama poput sudjelovanju vjernika u imenovanju biskupa ili liturgiji blagoslova za sve parove koji se vole. Također će se raditi na temi sakramentalne službe. Druga radna skupina obradit će prijedlog statuta sinodalnog odbora, koji će biti od važnosti za prvi sastanak u studenom ove godine.

O financiranju sinodalnog odbora ništa novo

Po pitanju financiranja nema nikakvih novosti. Nakon što je u lipnju propalo osiguranje proračunskih sredstava od strane Udruge njemačkih biskupija (VDD) zbog veta četvorice dijecezanskih biskupa, trenutno nema dodatnih sredstava niti alternativnih načina financiranja.

DBK je ponovio da će se ostala 23 biskupa “pobrinuti za financiranje nastavka Sinodalnog puta”, a predsjednica ZdK Irme Stetter-Karp naglasila je da bez odgovarajućih financijskih i ljudskih sredstava za sinodalni odmor neće biti moguće raditi na provedbi odluka sa Sinodalnog puta.

Limburški biskup i predsjednik DBK Georg Bätzing istaknuo je da se dalje traže pouzdane modele financiranja. Od početka srpnja ured Sinodalnog puta prestao je s radom zbog veta četvorice biskupa.

Zajedničku konferenciju čini deset biskupa i deset članova ZdK. Predsjednik DBK i predsjednica ZdK pripadaju mu po dužnosti, ostale članove bira plenarna skupština DBK i plenarna skupština ZdK. Tijelo seže do rezolucije Würzburške sinode (1971. do 1975.) i služi za savjetovanje o zajedničkim problemima obiju institucija na nadbiskupijskoj razini. Zajednička konferencija ne može donositi nikakve odluke i ne može obvezivati ​​ni DBK ni ZdK.

katholisch.de