Španjolski biskupi objavili istraživanje o zlostavljanjima

Tockazarez.hr

03.06.2023

Španjolski biskupi objavili istraživanje o zlostavljanjima

Foto: Ilustracija/Canva

U Crkvi u Španjolskoj već dugo postoji spor oko teme zlostavljanja. Sada su objavljeni rezultati istraživanja. Mediji pretpostavljaju da je broj slučajeva znatno veći.

Crkva u Španjolskoj objavila je broj do sada poznatih osumnjičenih počinitelja i žrtava seksualnog zlostavljanja. U razdoblju od 1945. do 2022. bilo je 728 potencijalnih počinitelja i 927 žrtava, navodi se u izvješću pod naslovom “Para dar luz” (Rasvijetliti tamu). Studija je prvi crkveni dokument u Španjolskoj na temu zlostavljanja. Podaci se temelje na izvješćima koje su od 2019. godine zaprimili dijecezanski i redovnički uredi za zaštitu djece. Međutim, devet biskupija i 69 redovničkih redova odbilo je dati podatke.

Prema podacima istraživanja o zlostavljanjima, od ukupno 728 prebrojanih slučaja, 283 su prijavljena biskupijama, a 445 redovničkim redovima. Više od 80% bilo je prije prijelaza tisućljeća. Većina žrtava (82%) su muškarci, kao i počinitelji (99%). Među optuženima su 378 dijecezanska svećenika, 208 redovnika i 92 laika. Umrlo je 63,5% optuženih.

U Španjolskoj se dugo vodi spor oko postupanja sa seksualnim zlostavljanjem u Crkvi. Biskupi su se dugo protivili neovisnoj istrazi, ali su ipak početkom veljače 2022. službeno tražili neovisno istraživanje jednog madridskog odvjetničkog ureda. Da je broj slučajeva znatno veći, smatraju iz španjolskog dnevnog lista “El Pais”. Oni se naime već nekoliko godina bave tematikom crkvenog zlostavljanja i kažu da je riječ o 966 počinitelja i 1957 žrtava.

katholisch.de