Strah od raskola? Vatikan nastavlja razgovore s njemačkim biskupima

Tockazarez.hr

28.07.2023

Strah od raskola? Vatikan nastavlja razgovore s njemačkim biskupima

Foto: Simone Savoldi/Unsplash

Vatikan i Njemačka biskupska konferencija nastavili su dijalog o njemačkom Sinodalnom putu. To su obje strane objavile u zajedničkom priopćenju. No, Vatikan i dalje strahuje od raskola u Njemačkoj.

Nakon iznenađujućeg sastanka njemačkih biskupa s najvišim predstavnicima u Vatikanu, zagovornici reformi u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj reagiraju samouvjereno. Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK) pretpostavlja “da je delegacija Njemačke biskupske konferencije mogla jasno dati do znanja koliko je Sinodalni put, kojim se krenulo u Njemačkoj, usmjeren prema budućnosti Crkve”, kazala je glasnogovornica Britta Baas.

Tijekom susreta razgovaralo se o teološkim temama i pitanjima discipline. Sastanak je protekao “u pozitivnom i konstruktivnom ozračju”. Rečeno je da će se ovaj dijaloški proces nastaviti,

Nastavak dijaloga

Prošle godine u studenom, najviši su predstavnici Rimske kurije i članovi Njemačke biskupske konferencije razgovarali o temeljnim teološkim pitanjima. Tada je dogovoren nastavak dijaloga, navodi se u priopćenju.

U ime Svete Stolice susretu su nazočili kardinal Luis Ladaria i nadbiskup Robert Prevost, kardinal Kurt Koch i kardinal državni tajnik Pietro Parolin. Ostali sudionici bili su nadbiskup Filippo Iannone, koji je odgovoran za tumačenje pravnih tekstova u Vatikanu, i Vittorio Viola, tajnik Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Iz Njemačke biskupske konferencije sudjelovali su predsjednik DBK, biskup Georg Bätzing i biskupi Stephan Ackermann, Michael Gerber, Bertram Meier i Franz-Josef Overbeck.

Strah od raskola

Visoki predstavnik Rimske kurije, pod uvjetom anonimnosti, rekao je za rimske novine “Il Messaggero” da se čak i riječ “šizma” izbjegava u dokumentima i sastancima, kako se ne bi zaoštrili odnosi s njemačkim episkopatom. Papa stoga želi započeti dijalog s Nijemcima u nadi da će se pronaći točka sinteze “kako bi se ova bomba postupno deaktivirala”, istaknuo je.

Oduvijek su postojale tenzije između tradicije i obnove, jer Crkva nije muzej nego živo tijelo i kroz stoljeća su se događale promjene bez narušavanja temeljne strukture, nastavio je predstavnik Kurije.

No, ne postoje samo napetosti između Vatikana i njemačkog episkopata. Čak i unutar same Njemačke biskupske konferencije postoje pukotine, točnije između progresivnih i konzervativnih biskupa, a pojavile su se tek nedavno. Četiri njemačka biskupa povukla su se u otvorenoj polemici iz Sinodalnog puta. Gregor Maria Hanke (Eichstaett), Stefan Oster (Passau), Rudolf Voderholzer (Regensburg) i kardinal Rainer Maria Woelki (Köln) glasali su u lipnju protiv planiranog financiranja sinodalnog odbora, koji bi trebao provesti reforme. (mt)