Sudjelovanje laika – da, ali izbor biskupa – ne

Tockazarez.hr

05.05.2023

Sudjelovanje laika – da, ali izbor biskupa – ne

Foto: Frayjhonattan / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Novi prefekt Dikasterija za biskupe upozorava nove biskupe da se više ne smiju skrivati iza “pojma autoriteta koji danas više nema smisla”.

Novi prefekt vatikanskog dikasterija za biskupe ističe pastoral kao primarnu zadaću biskupa. Biskupi danas moraju znati slušati i tražiti savjet, a za to im treba psihološka i duhovna zrelost, objasnio je biskup Robert Francis Prevost u intervjuu za Vatican News (četvrtak). Ponekad postoji rizik fokusiranja samo na lokalnu dimenziju, ali biskup treba imati puno širu viziju Crkve i stvarnosti, izjavio je novi prefekt. Upozorio je nove biskupe da se više ne smiju skrivati iza “pojma autoriteta koji danas više nema smisla”.

Ovaj 67-godišnji redovnik nasljednik je kanadskog kardinala Marca Ouelleta u spomenutom dikasteriju, koji je zadužen za biskupe diljem svijeta. Prema novom ustavu kurije, laici bi također trebali imati riječ pri izboru novih biskupa, što biskup Prevost svakako podržava. Važno je da je proces malo otvoreniji za slušanje različitih članova zajednice.

Mjesna crkva ne mora birati svog pastira

No, to ne znači “da mjesna crkva mora birati svog pastira, kao da je imenovanje biskupa rezultat demokratskog glasovanja, gotovo ‘političkog’ procesa”, naglasio je biskup Prevost.

Preko Papinog nuncija u Njemačkoj, nadbiskupa Nikole Eterovića, Vatikan je nedavno prekinuo sudjelovanje laika u izboru biskupa u nadbiskupiji Paderborn. U čemu je bio problem? Katedralni kaptol koji je odgovoran za izbor biskupa, vezan je tzv. papinskom tajnom i mora šutjeti o kandidatima i postupku dok to ne vrijedi za laike. Za sudjelovanje laika, Vatikan bi obavezu šutnje morao formalno proširiti i na njih. To vrijedi ponajprije za konkordat koji je do sada ograničavao izborno tijelo samo na katedralni kaptol.

katholisch.de/kna