Sveta godina 2025: pripreme su u punom jeku

Tockazarez.hr

11.05.2023

Sveta godina 2025: pripreme su u punom jeku

Envato / ilustracija

Nakon više godina borbe protiv globalne pandemije, sumnji, ratnih neizvjesnosti i straha od smrti, papa Franjo poziva da očima nade gledamo na Jubilej koji će opća Crkva proslaviti 2025.

“Hodočasnici nade”, moto je izabran za Svetu godinu koja nakon strašne pandemije želi potaknuti klimu nade i povjerenja. Nadbiskupu Rinu Fisichellli, zamjeniku prefekta Dikasterija za promicanje nove evangelizacije, povjerena je organizacija ovog velikog događanja.

Nadbiskup Rino Fisichella je tako u utorak u Vatikanu predstavio prve rezultate i projekte. Od srijede je dostupna i web stranica posvećena nadolazećoj obljetnici, preko koje će se od rujna svi zainteresirani moći prijaviti za hodočašće u Rim. Točan datum otvaranja Svete godine u prosincu 2024. još nije određen. To će biti objavljeno papinskom bulom 9. svibnja iduće godine.

Registracijom na novoj web stranici hodočasnici će dobiti svojevrsnu digitalnu iskaznicu. Prijava je besplatna, a, uz malu nadoplatu, moći će se dobiti i hodočasnička iskaznica s posebnim rimskim popustima. Svaka kartica će imati svoj QR kod, s kojim će se moći pristupiti svim jubilarnim događanjima te Svetim vratima.

Središnji elementi jubilarnih godina su hodočašće u Rim, Sveta vrata u Bazilici svetog Petra, milosrđe i oprost. Ritual također uključuje posjet određenim rimskim crkvama. U godini 2025. grad Rim očekuje oko 45 milijuna posjetitelja.

Svete godine su iznimni događaji Sveopće crkve i slave se svakih 25 godina.  (rv)