Svjatoslav Ševčuk: “Kako Patrijarh može posvetiti prvo katedralu, a zatim raketu?”

Tockazarez.hr

27.07.2023

Svjatoslav Ševčuk: “Kako Patrijarh može posvetiti prvo katedralu, a zatim raketu?”

Foto: Paul Haring/CNS photo

Uništavanje katedrale Spasa i Preobraženja u Odesi izazvalo je međunarodno zgražavanje. Vrhovni kijevski nadbiskup Svjatoslav Ševčuk izrazio je solidarnost s pogođenima i kritizirao moskovskog patrijarha Kirila.

Nakon ruskog napada na katedralu u ukrajinskom gradu Odesi, kijevski grkokatolički nadbiskup Svjatoslav Ševčuk oštro je kritizirao moskovskog patrijarha Kirila. “Zamislite takvog patrijarha koji prvo posveti katedralu, a zatim blagoslovi raketu koja leti u svetište i uništava ga. To je doista tragedija”, rekao je Ševčuk, navodi se u priopćenju Tajništva Ukrajinske grkokatoličke crkve u Rimu. “Postupci ovih zločinaca odražavaju logiku đavla, a ne logiku Božju”, rekao je nadbiskup.

U noći na nedjelju raketa koju su ispalile ruske oružane snage pogodila je i teško oštetila pravoslavnu katedralu Spasa i Preobraženja u ukrajinskoj metropoli Odesi, koja je UNESCO-va svjetska baština. U napadu je poginula jedna osoba, a 22 su ranjene. Ruska vojska negira napad.

Katedrala, koja je uništena 1936. godine pod Staljinom, obnovljena je prema izvorniku iz 1999. godine. Kiril je crkvu posvetio 2010. godine. Crkva pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, koja se u svibnju 2022. odvojila od Moskovske patrijaršije i proglasila svoju neovisnost zbog ruskog agresorskog rata.

Ševčuk je ujedno izrazio podršku vjernicima. “Svakako trebamo suosjećati s njima, jer ruski projektil nije pogodio samo sveto mjesto, već i njihova srca.” Stoga je važno pokazati iskrenu solidarnost s onima koji su pogođeni.