Taizé: brat Alois se povlači

Tockazarez.hr

24.07.2023

Taizé: brat Alois se povlači

katholisch.de

Sada je vrijeme da brat “koji se pridružio zajednici nakon mene preuzme moju službu”, rekao je dosadašnji prior međunarodnog ekumenskog bratstva u nedjelju večer – i imenovao svog nasljednika.

Ekumenska međunarodna zajednica iz Taizéa objavila je da brat Alois daje ostavku na mjesto prvog čovjeka zajednice. “Prema pravilu iz Taizéa, prema kojem prior zajednice imenuje brata koji će osigurati kontinuitet nakon njega, brat Alois će, nakon savjetovanja sa svom braćom, ove godine predati svoju službu bratu Matthewu”, priopćila je zajednica u nedjelju navečer. Novi prior će preuzeti svoju novu službu na prvu nedjelju došašća 2023.

U priopćenju za javnost brat Alois se osvrnuo na velike promjene u Crkvi i u društvu. Sada je vrijeme da brat “koji je ušao u zajednicu nakon mene preuzme moju službu”. Brat Alois smatra primjerenim povući se već sada prije nego što ga na to prisile vanjske okolnosti. Predsjedanje zajednicom nije vremenski ograničeno. Brat Alois postao je prior 2005., nakon što je psihički oboljela žena nožem izbola osnivača zajednice brata Rogera Schutza. Poznati Švicarac je osnovao ovu zajednicu 1949. godine.

Njemački katolik predaje novu službu britanskom anglikancu

Frère Alois (Alois Loeser) rođen je 11. lipnja 1954. u Ehingen am Ries. Kao praktični katolik, u Communauté iz Taizéa stupio je 1. studenog 1974. Njegov nasljednik na mjestu priora, Frère Matthew (Andrew Thorpe) rođen je 10. svibnja 1965. u Pudseyju (Velika Britanija). Došavši iz Anglikanske crkve, u Communauté iz Taizéa stupio je 10. studenog 1986.

Taizé igra važnu ulogu u ekumenskom pokretu. Selo u Burgundiji s kršćanskim bratstvom već je desetljećima mjesto susreta tisuća mladih iz cijeloga svijeta. Bratstvo trenutno broji oko 100 braće iz oko 30 zemalja. Braća dolaze iz različitih kršćanskih zajednica.