Talijanski kardinal Zuppi će posredovati između Kijeva i Moskve

Tockazarez.hr

22.05.2023

Talijanski kardinal Zuppi će posredovati između Kijeva i Moskve

Foto: KNA/Cristian Gennari/Romano Siciliani

Voditelj mirovne misije je nadbiskup Bologne i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, kardinal Matteo Zuppi.

Papa Franjo imenovao je talijanskog kardinala Mattea Zuppija za voditelja mirovne misije za okončanje rata u Ukrajini. Kako je u subotu navečer potvrdio vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni, nadbiskup Bologne trebao bi posredovati između Kijeva i Moskve u dogovoru s Državnim tajništvom Vatikana “kako bi pomogao smanjiti napetosti u sukobu u Ukrajini”. Rečeno je da se vrijeme i pojedinosti misije još razrađuju.

67-godišnji Zuppi je predsjednik Talijanske biskupske konferencije. Također je povezan sa zajednicom Sant’Egidio, koja je više puta djelovala za Vatikan u delikatnim posredničkim ulogama u međunarodnim sukobima.

Podsjetimo da je poljski papa Ivan Pavao II. 2003. godine htio spriječiti početak rata u Iraku, zato je poslao francuskog kardinala Rogera Etchegaraya u Bagdad na pregovore sa Saddamom Husseinom, a talijanskog kardinala Piu Laghiju u Washington kod George Busha. Misija je bila neuspješna.

Nameće se pitanje koliko će ova misija biti uspješna, jer je predsjednik Zelenski nakon susreta s papom Franjom u Vatikanu umanjio mogućnost posredovanja. “Uz dužno poštovanje Njegove Svetosti, ne trebaju nam posrednici, trebamo pravedan mir… Putin samo ubija. Ne treba nam posredovanje s njim,” kazao je na talijanskoj televiziji. Nadalje je zatražio od Pape da podupre mirovni plan Kijeva koji poziva na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih vojnika i prekid neprijateljstva. (tz/kna/hina)