Umro je posljednji europski koncilski otac Luigi Bettazzi

Tockazarez.hr

17.07.2023

Umro je posljednji europski koncilski otac Luigi Bettazzi

KNA/Daniel Peter

Bio je jedan od posljednjih živućih koncilskih otaca i prvi koji je potpisao legendarni Pakt iz katakombi za siromašnu crkvu koja služi.

Preminuo je posljednji živući koncilski otac Luigi Bettazzi. Umirovljeni biskup talijanske biskupije Ivrea preminuo je u nedjelju ujutro u 99. godini života, izvijestio je crkveni dnevnik “Avvenire”. Bio je jedan od 2700 biskupa i redovničkih predstavnika koji su sudjelovali na Drugom vatikanskom koncilu (1962.-1965.)

Bettazzi, koji bi u studenom navršio 100 godina života, bio je na čelu biskupije sjeverno od Torina od 1967. do 1999. Dugi niz godina bio je predsjednik međunarodne katoličke mirovne organizacije “Pax Christi”; bio je poznat po svom zalaganju za ljudska i socijalna prava. Zbog svojih progresivnih stavova često je bio autsajder u Talijanskoj biskupskoj konferenciji. Bettazzi je bio jedan od prvih koji je potpisao Pakt u katakombama. U studenom 1965. četrdeset biskupa u Rimu obavezalo se zauzimati za siromašniju i skromniju Crkvu.

Mons. Bettazzi, koji je želio da ga se naziva “padre”, kao potpisnik Pakta iz katakombi za siromašnu Crkvu koja služi, uručenog papi Pavlu VI. na kraju Koncila s potpisima 500 biskupa, naglašavao je stalno da se provedba toga dokumenta nalazi u “pažnji prema odbačenima” koju pokazuje papa Franjo. Osim toga, prošle godine je istaknuo da je sinodalnost, u središtu aktualne Sinode, “proširenje kolegijalnosti” koju je zatražio Koncil, kao “odgovornost svakog krštenika u životu Crkve”.

Predsjednik Biskupske konferencije kardinal Matteo Zuppi zahvalio je u nedjelju za Bettazzijevo životno svjedočanstvo, kao i za njegovu slobodu i ljubav prema Crkvi, s kojom je sudjelovao na Drugom vatikanskom saboru, najvažnijem crkvenom događaju 20. stoljeća. “Osmijeh, prijateljstvo, uvjerenost, ironija, sposobnost čitanja povijesti i širenja poruke mira bile su njegove bitne kvalitete”, istaknuo je Zuppi u svojoj izjavi povodom smrti uglednog talijanskog biskupa.

Treći najstariji biskup na svijetu

U prošlogodišnjem intervjuu za talijanski list “La Stampa”, Bettazzi je pohvalio predanost pape Franje sinodalnosti i siromasima. Bio je uvjeren da Pontifex tako oživljava duh Koncila. S druge strane, Bettazzi je uvidio potrebu naglašavati teme iz sve četiri koncilske konstitucije. “S ove točke gledišta Koncil ne treba promatrati kao kraj nego kao početak”, naglasio je tom prigodom pokojni Bettazzi.

Nakon što je u subotu preminuo japanski biskup Peter Takaaki Hirayama, Bettazzi je na jedan dan bio treći najstariji živući biskup u Katoličkoj crkvi, čiji se točan datum rođenja zna. Stariji od Bettazzija su bili samo meksički biskup emeritus Jose de Jesus Sahagun de la Parra (101 godina) i biskup emeritus iz SAD-a Rene Henry Gracida (100 godina).