Uskoro izlazi dokument o rastavljenima i ponovno vjenčanima

Tockazarez.hr

03.05.2023

Uskoro izlazi dokument o rastavljenima i ponovno vjenčanima

Foto: Canva

Na pitanje o rastavljenima i ponovno vjenčanima, papa Franjo je kazao kako “ne možemo svesti ljudsku situaciju na propis.”

Na zahtjev pape Franje, vatikanski Dikasterij za laike, obitelj i život trenutno radi na dokumentu koji se odnosi na rastavljene i ponovno vjenčane parove, kazao je prefekt spomenutog dikasterija kardinal Kevin Farrell. “Na tom planu, dikasterij radi na pripremi teksta koji će se posebno odnositi na – kako ste željeli, Vaša Svetosti – muškarce i žene, koji nakon propalog braka žive u novim odnosima.” Također je istaknuo važnost pružanja pomoći “onima koji doživljavaju bračne krize svih vrsta.”

Stav pape Franje vrlo je jasan po tom pitanju. Tijekom svog pontifikata često je govorio da mogu postojati situacije od slučaja do slučaja, u kojima razvedeni i ponovno vjenčani katolici mogu pristupiti euharistiji.

Kako prenosi katolička novinska agencija CNA, u nedavnom je razgovoru istaknuo kako se ljudska situacija ne može svesti samo na propis. Franjo je pored ostalog podsjetio na svog prethodnika Benedikta XVI., koji je naglasio kako mnogi crkveni brakovi nisu valjani zbog “nedostatka vjere”. Nadalje je Franjo rekao kako neki shvaćaju vjenčanje kao “društveni prijem, a ne sakrament. Kada mladi ljudi kažu ‘zauvijek’, tko zna što misle pod ‘zauvijek’,” zaključio je.

Nije rečeno kada će dokument biti objavljen, a već možemo naslutiti reakcije ako papa Franjo još više otvori vrata onima kojima su sva vrata zatvorena.