Uznemirujuća poruka pastora Quintona Ceasara

Tockazarez.hr

20.06.2023

Uznemirujuća poruka pastora Quintona Ceasara

Foto: epd-bild/Tim Wegne

Kada se posljednji put raspravljalo i prepiralo danima o nekoj propovijedi?

Južnoafrički pastor Quinton Ceasar izazvao je na “Danu Evangeličke crkve” u Nürnbergu vrlo kontroverzne reakcije rečenicom: “Bog je queer”. Većina kritičara vjerojatno je čula ili pročitala samo ovu rečenicu i zasmetala im je: Svi naši pokušaji da stavimo Boga u nekakvu ladicu su neadekvatni i govore više o nama nego o Bogu.

Pa prestanimo s tim i pričajmo umjesto toga o nama!

Quinton Ceasar imao je provokativnu poruku za posjetitelje u Nürnbergu. On ne vjeruje uvijek istim propovijedima odnosno porukama poput: “Isus Krist nas je svojom ljubavlju otkupio.” Ili: “Crkva je sigurno mjesto za sve.”

Ako se to ne pokaže djelima, takve poruke brzo postanu prazne fraze. A ovu su lekciju Kršćanske crkve tijekom zlostavljačkog skandala valjda naučile. “Nemamo sigurnih mjesta u vašim crkvama”, kaže pastor Ceasar, kritizirajući vrlo specifičan oblik isključenja. Ljudi s ruba su degradirani na objekt pažnje, na suprotnost. Vjernici s izbjegličkim podrijetlom, s invaliditetom ili queer identitetom dobit će izuzetno puno “ljubavi” i “milosrđa”, ali nisu na istoj razini s ostalima.

Jedna od najuzbudljivijih rasprava u Nürnbergu bila je o kolonijalnom naslijeđu crkava: kada kampanje crkvenih humanitarnih organizacija traže donacije sa slikama crne djece, to još uvijek ilustrira neravnotežu moći: mi smo ti koji pomažemo, vi ste oni kojima je potrebna pomoć.

“Moja braćo i sestre i ja – mi smo Crkva”, kaže Quinton Ceasar, formulirajući svojevrsnu teologiju oslobođenja za 21. stoljeće: “Bog je uvijek na strani onih koji su na margini, koji se ne vide ili nisu imenovani.”

To je uznemirujuća, provokativna i baš prava završna poruka za Dane Evangeličke crkve s motom “Sada je vrijeme”.

Tilmann Kleinjung za katholisch.de