Vatikan objavio dokument koji poziva na raspravu o ženama, razvedenima i LGBT katolicima

Tockazarez.hr

23.06.2023

Vatikan objavio dokument koji poziva na raspravu o ženama, razvedenima i LGBT katolicima

Foto: Canva

Tajništvo Sinode objavilo je tzv. instrumentum laboris, radni dokument za prvo zasjedanje Biskupske sinode od 4. do 29. listopada ove godine.

“Sinodalna Crkva utemeljena je na priznavanju zajedničkog dostojanstva koje proizlazi iz krštenja”, stoji u spomenutom radnom dokumentu. Nadalje se navodi da mnogi katolici diljem svijeta izvještavaju da je previše krštenih – osobito LGBT katolika, rastavljenih i ponovno  civilno vjenčanih, siromašnih, žena i osoba s invaliditetom – isključeno iz aktivnog sudjelovanja u životu Crkve.

Tekst od pedesetak stranica predstavili su 20. lipnja kardinali Mario Grech i Jean Claude Hollerich na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu. Kardinal Grech opisao je radni dokument kao “plod sinodalnog procesa” koji je započeo 10. listopada 2021. i “uključio cijelu Crkvu” u vježbu slušanja Božjeg naroda. “Tamo gdje su biskupi započeli i pratili savjetovanje, doprinos je bio vrlo živ i dubok”, rekao je kardinal, a biskupi su bili obogaćeni “plodonosnom raspravom”.

Mnoga pitanja postavljena diljem svijeta koja su prepoznata u dokumentu odnose se na ulogu žena u Crkvi (uključujući i ženski đakonat), načine vršenja vlasti u Crkvi na svim razinama uključujući papinstvo, ekumenske i međureligijske odnose, potreba za novim jezikom u crkvenoj komunikaciji, potreba obnove formacije u sjemeništu, pitanje ređenja zrelih oženjenih muškaraca u nekim krajevima, pristup rastavljenim i ponovno vjenčanim katolicima te LGBT osobama.

U dokumentu stoji da instrumentum laboris “nije dokument crkvenog učiteljstva niti je izvješće sociološkog istraživanja; ne nudi formulaciju ciljeva i zadataka, niti potpunu razrađenu teološku viziju.” Dokument je “dio nedovršenog procesa”, a oslanja se na prvu fazu, ali je zapravo nadilazi te artikulira “neke od prioriteta proizašlih iz slušanja Božjeg naroda, ali izbjegava njihovo predstavljanje kao tvrdnje ili stajališta. Umjesto toga, izražava ih kao pitanja upućena sinodalnoj skupštini”, koja će “imati zadaću razlučiti konkretne korake koji omogućuju kontinuirani rast sinodalne Crkve” i “korake koje će potom predati Svetom Ocu”.

mt