Sinodalni put: Vatikan ne dopušta laicima propovijedanje na misama

Tockazarez.hr

31.03.2023

Sinodalni put: Vatikan ne dopušta laicima propovijedanje na misama

Foto: Synodaler Weg/Maximilian von Lachner

U nekim njemačkim biskupijama laici mogu propovijedati i krstiti, a Sinodalni put zahtijeva da takva praksa postane pravilo. Bilo je za očekivati da će Vatikan reagirati. Kako piše katholisch.de, u srijedu je na adresu Njemačke biskupske konferencije stiglo pismo prefekta dikasterija za liturgiju.

Po novom pismu iz Vatikana laici i dalje ne smiju propovijedati na misama. Isto vrijedi i za postojeću praksu krštenja od strane laika. Vatikan naprosto ne vidi nikakvu mogućnost, iako je takva praksa već odavno prisutna u nekim njemačkim biskupijama. Barem što se tiče propovijedanja. Vatikanski prefekt dikasterija za liturgiju kardinal Arthur Roche u svome se pismu od srijede poziva na trenutni liturgijski propisi koji samo klericima dopušta propovijedanje tijekom misnih slavlja. On kaže da takva odredba ne isključuje laike i ne oduzima im pravo i dužnost naviještanja evanđelja, nego je “potvrda specifičnosti ovog oblika naviještanja” – dakle homilije.

U propovijedima vjernika laika Vatikan vidi problem u eventualnim nesporazumima po pitanju svećeničkog identiteta. Roche je nadalje naglasio da ne žele stvarati nejednakosti među krštenima, nego se u ovom kontekstu radi o prepoznavanju “da postoje razlučivanja po Duhu, koja proizvode različite karizme”. Isto tako je kod obreda krštenja od strane laika. I tu se kardinal Roche poziva na važeći propis koji predviđa samo laike kao izvanredne služitelje sakramenta u odsutnosti ili spriječenosti klerika. Taj je uvjet ispunjen ako se u roku od mjesec dana ne može doći do klerika. Roche smatra da takve okolnosti ne postoje ni u jednoj biskupiji na području Njemačke biskupske konferencije. Tome je nadodao da njemački biskupi prošle godine u studenom tijekom ad limina posjeta nisu mogli ponuditi jasne razloge zašto bi laici trebali aktivno krstiti.

Vatikan i dalje sugerira veću uključenost laika, ali izvan euharistijskog slavlja. Što se tiče same liturgije Roche je stavio naglasak na službe akolita i lektora koje je papa Franjo 2021. godine otvorio i za žene. “Ova otvorenost nudi laicima priliku da preuzmu značajne liturgijske službe lektora i akolita”, kazao je Roche. Zanimalo ga je pored ostalog “kako je ta mogućnost primljena u biskupijama u Njemačkoj”.

Unatoč otporu iz Vatikana, oboje strane istaknule su važnost dijaloga. “Uočavamo da dikasterij u pismu opisuje aktualnu situaciju o temama o kojima se razgovaralo. Na kraju se nalazi poziv na daljnji dijalog koji rado prihvaćamo. Dobro je da ostajemo u kontaktu s Rimom”, kazao je glasnogovornik njemačkih biskupa Matthias Kopp za katholisch.de.

Podsjećamo da je biskupija Rottenburg-Stuttgart 1999. godine donijela odluku o izvanrednoj službi propovijedanja laika na misama, koju je odobrio tadašnji biskup Walter Kasper. Krajem 2022. godine sadašnji biskup Rottenburga Gebhard Fürst dopustio je teolozima-laicima da vode obred krštenja. Slično je i u biskupiji Essen. Tamo su već angažirali prve pastoralne službenike za krštenja.