Vodeći ekspert napustio crkveno povjerenstvo za zaštitu maloljetnika

Tockazarez.hr

30.03.2023

Vodeći ekspert napustio crkveno povjerenstvo za zaštitu maloljetnika

Foto: KNA

Hans Zollner, jedan od vodećih članova vatikanskog odbora protiv seksualnog zlostavljanja djece, jučer je objavio da je podnio ostavku u tom tijelu, a kao razlog naveo je zabrinutost zbog načina na koji ono djeluje.

Zollner je jedan od osnivača papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika koje je papa Franjo pokrenuo 2014. u sklopu napora protiv desetljeća dugih skandala pedofilije unutar Rimokatoličke crkve. Njegov nagli odlazak oštar je udarac ugledu povjerenstva, a dolazi nakon što je nekoliko članova rano podnijelo ostavke, žaleći se da komisija nema stvarnu moć i nailazi na unutarnji otpor.

“Tijekom proteklih godina postao sam sve zabrinutiji načinom na koji povjerenstvo, po mom mišljenju, radi na postizanju svog cilja zaštite djece i ranjivih osoba”, priopćio je isusovac. Zollner je rekao da njegova ostavka stupa na snagu 14. ožujka i dodao da ne može živjeti s problemima, osobito u područjima transparentnosti, odgovornosti i usklađenosti.

Kardinal tvrdi da je Zollner otišao zbog “prevelikog opterećenja”

Voditelj povjerenstva, američki kardinal Sean O’Malley, ranije u srijedu rekao je da je Zollner odstupio zbog prevelikog radnog opterećenja.

Prošle godine Franjo je povjerenstvu povećao utjecaj kada ga je novim ustavom Svete Stolice smjestio u vatikanski doktrinarni odjel koji presuđuje u slučajevima zlostavljanja te ovlastio da izradi godišnje izvješće o svećeničkom seksualnom zlostavljanju.

Zollner je u priopćenju osudio nejasne uloge i prakse zapošljavanja te nedefiniran odnos tog tijela i Vatikanskog ureda za doktrinu. Također se žalio na “neadekvatnu” financijsku odgovornost i odgovornost u donošenju odluka.

Najavio odlazak par dana nakon Papine odluke

Zollner, koji također vodi Centar za proučavanje zlostavljanja na rimskom papinskom sveučilištu Gregoriana, rekao je da ostaje otvoren za razgovore s povjerenstvom te se nada da će ono riješiti svoje probleme.

Svoj odlazak najavio je nekoliko dana nakon što je Franjo ažurirao pravila o postupanju sa spolnim zlostavljanjem u Katoličkoj crkvi, proširivši njihov opseg na laičke katoličke čelnike i navodeći da i maloljetne i odrasle osobe mogu biti žrtve.

HINA