“Walk of Shame”: Umjetnik prosvjeduje protiv Svjetskog dana mladih u Portugalu

Tockazarez.hr

31.07.2023

“Walk of Shame”: Umjetnik prosvjeduje protiv Svjetskog dana mladih u Portugalu

Foto: Canva

Već nekoliko mjeseci vodi se rasprava o financiranju Svjetskog dana mladih. Neposredno prije početka pojavila se provokativna umjetnička instalacija koja kritizira upravo taj problem.

Umjetnik Artur Bordalo razmotao je tepih nalik na novčanice od 500 eura ispred pozornice na kojoj će papa Franjo slaviti misu. Kasnije je objavio fotografiju i video zapis na Instagramu, a njegova je objava dobila oko 200.000 lajkova. Na prosvjed umjetnika odgovorio je i gradonačelnik Lisabona, Carlos Moedas. Na njegovoj video snimci se vidi otirač s pozdravom “Dobro došli” na različitim jezicima ispred iste pozornice.

S obzirom na tešku gospodarsku situaciju u Portugalu, mjesecima se vodi rasprava o financiranju Svjetskog dana mladih. Kritičari su izrazili negodovanje i nerazumijevanje zbog troškova za pozornicu na kojoj će papa Franjo slaviti završnu misu. Proračun je, nakon brojnih kritika i optužbi, znatno smanjen.

Na drugoj strani su pobornici Svjetskog dana mladih, poput organizatora, pomoćnog biskupa America Aguiara, koji tvrde da Svjetski dan mladih nije trošak, nego investicija u Portugal. Novac se slijeva pored ostalog i u infrastrukturu, a gosti troše novac. Reklamni učinak ovog susreta velik je za Portugal, smatra Aguiar.

Artur Bordalo inače je poznat pod umjetničkim imenom Bordalo II., a svoju akciju nazvao je “Walk of Shame”. Za Bordala nije samo problem što sekularna država financira crkveni događaj, pogotovo s pogledom na ekonomsku situaciju, nego i otkriće seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi. Za novine “Expresso” u nedjeljnom izdanju kazao je, da je zastrašujuće što država sponzorira ovaj katolički festival, pogotovo nakon što se saznalo za seksualno zlostavljanje.

Sredinom veljače povjerenstvo koje je osnovala Portugalska biskupska konferencija objavilo je istraživačko izvješće prema kojem je najmanje 4815 osoba bilo seksualno zlostavljano u crkvenom kontekstu između 1950. i 2022. godine. Prosječna dob žrtava bila je jedanaest godina, a u 77 posto slučajeva počinitelji su bili svećenici.

Od 1. do 6. kolovoza u Lisabonu će se održati Svjetski dan mladih na kojem će sudjelovati nekoliko stotina tisuća mladih iz cijeloga svijeta. Papa Franjo nazočit će ovom velikom događaju od 2. kolovoza, izvijestili su iz Katoličke novinske agencije.