Papin izaslanik kaže da je u Moskvi i Kijevu pregovarao o humanitarnim pitanjima

Tockazarez.hr

04.07.2023

Papin izaslanik kaže da je u Moskvi i Kijevu pregovarao o humanitarnim pitanjima

Foto: KNA/Cristian Gennari/Romano Siciliani

Kardinal Zuppi sastao se u Moskvi s jednim od savjetnika predsjednika Vladimira Putina, Jurijem Ušakovim i poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom. Ranije u lipnju Zuppi je razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Opširno se prethodnih mjeseci pisalo o Papinoj mirovnoj misiji, na nekim mjestima se govorilo čak i o „tajnoj misiji“ za okončanje rata. Da je fokus bio na humanitarnim pitanjima, otkrio je Papin izaslanik kardinal Matteo Zuppi. Kako je kazao na talijanskoj nacionalnoj televiziji RAI, njegova misija nije uključivala rasprave o mirovnom planu.

Podsjetimo da je papa Franjo postepeno otkrivao svoju „tajnu misiju“. Bila je riječ o dvojici kardinala koji su trebali poći jedan u Moskvu, a drugi u Kijev. Taj se plan ipak promijenio, pa je odlučeno da će samo predsjednik Talijanske biskupske konferencije, kardinal Zuppi otići u Kijev i u Moskvu na pregovore sa predsjednicima i savjetnicima.

Kardinal Zuppi sastao se u Moskvi s jednom od savjetnika predsjednika Vladimira Putina, Jurijem Ušakovim. Tu je bio i poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril. Ranije u lipnju Zuppi je također posjetio Kijev kako bi razgovarao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

“Svi sastanci su bili važni, posebno u humanitarnim aspektima, na koje smo se fokusirali. Ne postoji mirovni plan, niti posredovanje”, rekao je Zuppi nacionalnoj televiziji RAI.

“Postoji velika težnja da se nasilje završi i da se ljudski životi sačuvaju, počevši od zaštite malene djece”, naglasio je Zuppi. Dodao je da će idućih dana sastati s papom Franjom kako bi razgovarali o ishodu susreta u Moskvi i Kijevu.

Vatikan također u svom priopćenju navodi da je posjet bio „usmjeren na prepoznavanje humanitarnih inicijativa koje bi mogle otvoriti puteve miru“. Uz to, papa Franjo je ponovno pozvao na prestanak ruske invazije na Ukrajinu, koja je uništila brojna ukrajinska sela i gradove i uzrokovala smrt desetaka tisuća ljudi, a milijune protjerala iz njihovih domova. Tijekom svog nedjeljnog blagoslova, papa Franjo je pozvao okupljene hodočasnike da nastave moliti za mir, „čak i tijekom ljeta, posebno za ukrajinski narod“.

mt