Bernhard Grom: “Ne trebamo se bojati statusa manjine.”

Tockazarez.hr

19.04.2024

Bernhard Grom: “Ne trebamo se bojati statusa manjine.”

Envato

S obzirom na sve prisutniji trend oproštaja od Crkve te sve veće nezainteresiranosti za vjeru, vjernici u Europi ne bi trebali očajavati.

Riječi su poznatog njemačkog isusovca Bernharda Groma. “Eventualni status manjine ne bi nam trebao nabijati kompleks manje vrijednosti”, piše Grom za “Stimmen der Zeit”. Povod je tzv. Religijski monitor 2023 Zaklade Bertelsmann. Između ostalog, ovo istraživanje pokazuje da manje od trećine njemačkog stanovništva još uvijek vjeruje u Boga.

“Ne trebamo se sramiti svoje vjere i ne trebamo je skrivati”, ističe Grom. Umjesto toga, jako je bitno na suveren način objasniti svijetu “važnost” religije. “Ono što je humano i smisleno u sekularnoj kulturi također se može uvažiti i u kršćanstvu, koje opet ostaje zatvoreno za one nereligiozne”, kaže ovaj religijski psiholog. “S ovim uvjerenjem nećemo započeti novu evangelizaciju Europe, ali ćemo zato na sve kompleksnijem tržištu religija, duhovnih pokreta i ponuda za otkrivanje životnog smisla moći istupati suvereno i sa samopouzdanjem.”

Na sličnoj liniji je i Thomas Hirsch-Hüffell: “Moramo znati da je kršćanstvo sklopilo savez s Rimskim carstvom prije 1600 godina. Kršćanstvo je tek tada postalo moderno, bogato i svjetski popularno. Prije toga je kršćanska zajednica svoja bogoslužja slavila u dnevnim sobama ili podrumima. Lako je moguće da ćemo i mi za nekoliko generacija tako živjeti. I to ne mora biti nužno nešto loše.”