Franjin nano-blagoslov u svemiru

Tockazarez.hr

09.04.2023

Franjin nano-blagoslov u svemiru

Vatican News

Franjin minijaturni blagoslov “Urbi et Orbi” će od lipnja kružiti oko Zemlje.

Danas je papa Franjo iz Lože blagoslova, središnje lože Petrove bazilike, pred 100 000 vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra, u poruci i blagoslovu Urbi et Orbi („Gradu i svijetu“) upućenom nakon mise slavljene na današnju Nedjelju uskrsnuća Gospodinova, zazvao od Boga darove mira za svijet koji je prečesto obavijen tamom i tminama.

Ali od ove će godine famozni blagoslov “Urbi et Orbi” doslovno početi kružiti Zemljom.

Znanstvenici su molitvu i blagoslov kojeg je papa Franjo prije tri godine izrekao na praznom Trgu svetog Petra za kraj pandemije, u kojem je pozvao “uplašeni i pogubljeni svijet” da preispita svoje prioritete, pretvorili u “nano-knjigu” veličine jedva nekoliko milimetara. Ova minijaturna knjiga će biti postavljena na nosač satelita u orbiti tijekom lansiranja rakete u lipnju. Latinski naziv projekta glasi “Spei Satelles”, odnosno na hrvatskom: “Čuvar nade”.

Franjin “nano-blagoslov” će biti lansiran u orbitu na visinu od 525 kilometara raketom SpaceX Falcon 9 koja će poletjeti 10. lipnja 2023. iz baze Vandenberg u Kaliforniji – objavio je Vatikan na posebnoj konferenciji za novinare u Rimu. Riječ je o zajedničkom projektu Vatikana, talijanske svemirske agencije i više raznih talijanskih instituta. “Knjižicu” su dizajnirali studenti Politehničke škole u Torinu.

Satelit će se teško moći vidjeti golim okom, a da o maloj knjižici i ne govorimo. Ako na trenutak zanemarimo tehničku stranu ovog projekta, možda će ipak nešto značiti ljudima da tamo negdje u svemiru, stotinama kilometara iznad nas, kruži blagoslov upućen svakom ljudskom biću na ovom malom plavom planetu.

Spei Satelles