Logika suosjećanja umjesto logike arogancije, ponosa i rata

Tockazarez.hr

01.08.2023

Logika suosjećanja umjesto logike arogancije, ponosa i rata

Foto: Vatican News

Kardinal državni tajnik Pietro Parolin promiče “logiku suosjećanja” umjesto “logike arogancije, ponosa, oružja, diskriminacije i rata” na misi zadušnici za nestalog svećenika Paola Dall’Oglia.

Kardinal državni tajnik Pietro Parolin pozvao je na ravnopravnost kršćana u zemljama Bliskog istoka. Na misi zadušnici za isusovca Paola Dall’Oglia, koji je nestao u Siriji, Parolin je rekao u subotu navečer u Rimu: “Kako bismo ušli u ozbiljan dijalog s ljudima drugih vjera, nikada ne smijemo skrivati ​​svoj identitet kao kršćani…”

Kako dalje prenosi “Vatican News”, kardinal je potaknuo kršćane na Bliskom istoku da govore “jezikom kraljevstva nebeskoga, odnosno poštovanja i uvažavanja”. To je jedini način da se “logika arogancije, ponosa, oružja, diskriminacije i rata” zamijeni “logikom milosrđa i suosjećanja”.

Kršćani se ne bi trebali doživljavati kao “manjine” čije se postojanje na Bliskom istoku samo tolerira. Umjesto toga, oni su “građani Sirije, Palestine, Izraela, Iraka i svih drugih zemalja u regiji čije slobode moraju biti zajamčene”. Nadalje je Parolin istaknuo kako su kršćani uvijek bili predani i pridonijeli kulturi, gospodarskom i političkom razvoju.

Povod bogoslužju u rimskoj crkvi Sant’Ignazio di Loyola bila je komemoracija nestanka isusovca Dall’Oglia u Siriji prije deset godina. Naime, primjer mu je bio Franjo Asiški, koji je tražio dijalog s islamom. Isto tako činio je ovaj isusovac: tražio je dijalog između kršćana i muslimana u Siriji.

Parolin je podsjetio da je iste godine u Siriji oteto nekoliko kršćanskih svećenika. Između ostalih, imenovao je mitropolita grčke pravoslavne crkve Boulosa Yazigija i metropolita sirijske pravoslavne crkve Youhanna Ibrahima.

Iste večeri bila je predstavljena knjiga Paola Dall’Oglia “Moja oporuka”, koja sadrži neobjavljena predavanja. Predgovor je napisao papa Franjo. Knjiga je do sada objavljena samo na talijanskom jeziku, a objavio ju je švicarski novinar Luigi Maffezzoli. Kaže da bi otac Paolo danas zasigurno rekao: “Zaboravimo brbljanje i svađe i umjesto toga pokažimo svoju ljubav prema našoj muslimanskoj braći i sestrama, jer samo kroz ovakav odnos možemo postići ciljeve mira, pomirenja i pravda je stigla u napaćenu zemlju poput Sirije.”